“Oricât de repede s-ar fi răspândit  coronavirusul în jurul lumii, el a fost depășit de o avalanșă orbitoare de eresuri și propagandă dezlănțuită pe rețelele sociale, din care mare parte pare a proveni din Rusia. Ca întotdeauna când vine vorba de relațiile cu Occidentul, principala monedă a Moscovei e dezinformarea, pe care o cheltuiește cu generozitate.

Un document UE, obținut de Reuters, a ajuns la concluzia că presa rusă controlată de stat s-a folosit de criza de sănătate publică pentru a porni în Vest o ambițioasă campanie de dezinformare, al cărei scop e să disemineze panică și neîncredere. La Washington, un demnitar din Departamentul de Stat a declarat Congresului că o serie de conturi online false, site-uri și publicații tradiționale, toate sub umbrela Kremlinului, au folosit temerile tot mai mari legate de pandemie „pentru a încerca să-și promoveze propriile priorități”.

Minciunile, distribuite pe Twitter și YouTube pe lângă alte platforme, dau vina pe Fundația Bill & Melinda Gates pentru născocirea virusului ori afirmă că e o armă biologică creată de Pentagon. Un soldat american detașat în Lituania a fost spitalizat cu virusul, suna o știre falsă. O alta susținea că premierul slovac e infectat și a transmis virusul și altora la o conferință.

Un purtător de cuvânt al UE a declarat că, prin vehiculara unor asemenea gogoși, Moscova se „joacă cu viața oamenilor”. Un purtător de cuvânt rus, Dmitri Peskov, a respins toate acuzațiile ca fiind „probabil rezultatul unei obsesii anti-rusești”. Întâmplare sau nu, la fel susținea și Kremlinul în privința interferenței sale masive în alegerile prezidențiale americane din 2016. Când neagă ceva, Moscova nu face decât să mărească îngrijorările.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE