"The Economist" o recomandă pe Alina Mungiu-Pippidi

"The Economist" o recomandă pe Alina Mungiu-Pippidi

Publicaţia britanică "The Economist" elogiază cartea Alinei Mungiu-Pippidi, "Povestea celor două sate" ("A tale of two villages"), nominalizând-o drept cartea săptămânii.

Publicaţia le recomandă cititorilor să parcurgă paginile cărţii pentru a putea înţelege mai bine unde se duc banii Uniunii Europene şi de ce populaţia României din mediul rural se face vinovată pentru "mizeria" în care trăieşte.

"Merită să fie citită de cei care se întreabă unde se duc banii europeni şi de ce locuitorii din mediul rural din România votează cu încăpăţânare pentru cei responsabili de mizeria lor", scrie "The Economist".

Învăluită într-o aură de poveste, cartea aduce în prim plan una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă Europa la ora actuală - sărăcia în creştere a satelor din România. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Scriitoarea pune în antiteză două curente politice diferite, două sate : "Primul - Scorniceşti - a fost omagiat în timpul comunismului, fiind locul de naştere al dictatorului Nicolae Ceauşescu, iar cel de-al doilea, Nucşoara, a foat un focar de rezistenţă anticomunistă. Ambele au fost călcate în picioare de istorie şi transformate în zone depopulate, de nerecunoscut", scriu cei de la "The Economist".

În primă fază, Alina Mungiu-Pippidi, reuşeste să contureze "o  povestire dramatică, plină de dinamism, menită să-şi ţină cititorii cu sufletul la gură, pentru ca în final să-i pună pe gânduri. Lucrările ei scot la iveală poveşti care sunt fie uitate, fie neînţelese de oamenii despre care ea scrie. 

"The Economist" concluzionează că "integrarea europeană, care a îmbunătăţit atât de mult viaţa elitelor urbane din România, în mediul rural nu are decât un slab ecou".

Despre fondurile în valoare de miliarde de euro pe care ţara le primeşte de la Uniunea europeană, Alina Mungiu-Pippidi scrie că "nimeni nu este suficient de competent astfel încât să completeze acele formulare complexe, cu multe rubrici, aparent concepute să excludă fermierii semianalfabeţi, din zonele rurare subdezvoltate, pentru care aceste programe au fost în realitate concepute".