Tezaurul României, jefuit. Emil Hurezeanu le-a explicat olandezilor cât de importante sunt obiectele dacice furate

Tezaurul României, jefuit. Emil Hurezeanu le-a explicat olandezilor cât de importante sunt obiectele dacice furateSursa: Inquam photo/ Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut luni o discuție cu omologul său din Olanda referitoare la jaful de la muzeul Drents, subliniind importanța recuperării artefactelor furate și explicând semnificația acestora pentru cultura românească.

Emil Hurezeanu, discuții cu omologul olandez despre jaful de la Assen

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat luni că Hurezeanu a purtat discuții cu omologul său olandez, Caspar Veldkamp, referitor la jaful tezaurului de la muzeul Drents.

Ministrul a subliniat importanța crucială a recuperării artefactelor furate, evidențiind semnificația acestora pentru cultura românească.

Cei doi miniștri au convenit să mențină o colaborare strânsă atât pe plan operațional, cât și diplomatic.

Mecanismul de cooperare transfrontalieră a fost activat

Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpolul, în urma exploziei care a avut loc sâmbătă dimineață în apropierea Muzeului Drents din Assen (Țările de Jos), unde era găzduită o expoziție dedicată obiectelor dacice.

Ministerul Culturii a comunicat că, în urma exploziei, un zid al spațiului expozițional a fost distrus, iar Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări din aur de la Sarmizegetusa Regia au fost furate. Toate piesele sustrase erau asigurate.

Hoții care au sustras piese din tezaurul dacic, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești, au fost surprinși de camerele de supraveghere în momentul în care pătrundeau în muzeul Drents, din orașul olandez Assen. Poliția a difuzat imagini în care aceștia forțează o ușă exterioară pentru a intra în clădire. La scurt timp, se observă o explozie.

Jaful a avut loc în două minute

Infractorii au reușit să sustragă piesele din tezaurul dacic în mai puțin de două minute. Acest lucru este confirmat și de imaginile surprinse de camerele de supraveghere, care au fost făcute publice de poliția olandeză și preluate de mass-media din Olanda.

Conform informațiilor, atât spațiul, cât și vitrinele ce expuneau bunurile de patrimoniu erau protejate și dotate cu sisteme de supraveghere, precum și cu alarme conectate la poliția locală, ceea ce a permis o intervenție rapidă din partea acesteia.

Coiful de aur de la Coţofeneşti

Coiful de aur de la Coţofeneşti. Sursa foto: muzeul Drents

Atât poliția cât și Interpolul urmăresc autorii jafului. Între timp, detectivii au descoperit sursa mașinii folosite de hoți pentru a evada, iar poliția investighează o persoană care a manifestat un comportament suspect la expoziția de obiecte dacice cu puțin timp înainte de incident, conform presei olandeze.

Una dintre pistele polițiștilor duce la implicarea clanului Remmo

De asemenea, potrivit publicației De Telegraaf, nu se exclude posibilitatea implicării celebrului clan Remmo din Germania, o familie de origine libanezo-kurdă, cunoscută pentru spargerile de amploare comise la muzee în ultimii ani.

Grupul de polițiști urmărește cei trei, poate chiar patru suspecți. Se desfășoară o competiție contra timp, având o miză extrem de serioasă: există îngrijorări că autorii ar putea încerca să distrugă coiful și brățările, astfel că rapiditatea acțiunii este crucială. Totuși, o arestare promptă ar putea compromite ancheta privind ceilalți participanți.

Ne puteți urmări și pe Google News