Primele ipoteze ale poliției în cazul furtului tezaurului dacic

Primele ipoteze ale poliției în cazul furtului tezaurului dacicJaful de la Drents. Sursa foto: capturi video

Anchetatorii au emis primele ipoteze ale jafului de la muzeul Drents, din Assen, Olanda, în care mai multe piese de valoare din tezaurul dacic au fost furate. Polițiștii nu exclud ca lovitura să fi fost pusă la cale de un celebru clan libanezo-kurd.

Polițiștii olandezi au primit, până acum, cel puţin 60 de informaţii cu privire la jaf. Ei au aflat că maşina cu care au fugit hoţii este cea găsită incendiată lângă Rolde. Autovehiculul a fost furat în orașul olandez Alkmaar pe 23 sau 24 ianuarie.

Mai multe piste

Anchetatorii suspectează un bărbat care a fost surprins de camerele de supraveghere cu cinci zile înainte de jaf. Acesta purta o geantă și un fes și avea un comportament ciudat, însă nu se știe până acum dacă ar avea vreo legătură cu furtul.

Se vehiculează și ideea că autorii ar face parte din clanul Remmo, din Germania, o familie de origine libanezo-kurdă. Aceasta a mai dat câteva spargeri la muzee în ultimii ani.

Pe de altă parte, anchetatorii nu exclud nici varianta ca în spatele jafului să fie cetățeni români, care ar fi avut în vedere coiful de aur de la Coţofeneşti.

Artefacte dacice

Artefacte dacice, tezaurul dacic. Sursa foto: mnir.ro

La anchetă participă și criminaliști români

Autoritățile române colaborează cu cele olandeze pentru rezolvarea cazului. Ieri, Marcel Ciolacu a anunțat organizarea unei celule de criză care să ajute la recuperarea pieselor de tezaur.

O echipă de polițiști criminaliști a fost trimisă de urgență în Olanda să lucreze alături de autoritățile locale.

"Este o situație foarte gravă", a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că "acest jaf care trebuie soluționat cu celeritate, nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspirației de către cei care vor să obțină capital politic facil".

În urmă cu două nopți, hoții au aruncat în aer un zid al muzeului Drents și au pătruns în incintă, furând mai multe artefacte din tezaurul dacic.

Este vorba despre coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr. şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României.

Ne puteți urmări și pe Google News