Testări se fac însă și în toate marile rețele private de sănătate, în centre special amenajate pentru siguranță. Dacă sunteți depistați pozitiv, reprezentanții centrelor sunt obligați să anunțe Direcția de Sănătate Publică și veți fi internați în spital.

Sistemul funcționează după modelul drive-in de la fast food-uri., doar că aici soliciți testarea în vederea identificării unei eventuale infectări cu coronavirus. Sunt două opriri. La prima prezinți datele de identificare, ți se spune în ce constă procedura și îți dai consimțământul.

La a doua este testarea propriu zisă, unde un medic îți recoltează probe din gât. Rezultatul este gata în 24 de ore și va fi trimis pe mail, arată stirileprotv.ro.

”Ne am inspirat după modelul altor țări, așa se face și în Germania, Israel etc. Este cea mai sigură metodă, nu intri în cabinet, totul se face din mașină”, a declarat medicul Mihail Pautov.

Spre deosebire de alte țări unde este gratuit, în România testul se plătește, costă 390 de lei în acest caz.

În alte țări, metoda drive-in este folosită pentru testarea la scară largă a populației, gratuit. Contra cost sunt făcute teste și în clinici private de la noi. Prețurile variază de la 285 de lei până la 350.

Toate sunt teste PCR, considerate cele mai sigure. Cele rapide și mai ieftine nu identifică o infecție acută, ci doar dacă ați avut în trecut boala.

Medicii care fac astfel de testări în cabinete militează pentru recoltarea într-un mediu controlat unde, spun ei, aveți mai puține șanse de un test fals pozitiv, fals negativ sau neconcludent.

”Este mult mai sigur în cabinet. Pentru că acolo se face recoltare și din nas și din gât, nu doar din gât. Așa e o posibilitate mult mai mare să fie concludent. Pacientul trebuie să stea întins pe pat, n-ai cum să faci în mașină, explică medicul Andrei Rogoz.

Indiferent de alegere, doritori sunt. Deocamdată câteva mii, în toată țara.

”În trei zile am avut 300 de cereri. 100 pe zi. Necesitatea îi aduce aici. Au nevoie înainte de efectuarea unei intervenții chirurgicale, tratament oncologic. Nu știm dacă la stat sau privat”, spune și doctorul Antoanela Curici.

De precizat că un rezultat pozitiv va fi obligatoriu raportat direcțiilor de sănătate publică, iar acestea, la rândul lor, vor dispune internarea de urgență.