Evenimentul Zilei > Actualitate > Teroristul „Ibrahim” a fost capturat în Argeș, înainte să apuce să detoneze vreo bombă întru gloria lui Allah
Teroristul „Ibrahim” a fost capturat în Argeș, înainte să apuce să detoneze vreo bombă întru gloria lui Allah

Teroristul „Ibrahim” a fost capturat în Argeș, înainte să apuce să detoneze vreo bombă întru gloria lui Allah

Acum, Ionuț Cătălin Bălan, pe numele din buletin, riscă să-și facă rugăciunile în următorii douăzeci de ani într-o pușcărie românească, după ce a trecut la islam în una franțuzească.

Un terorist în devenire a fost reținut, ieri dimineață, în județul Argeș, după trei percheziții domiciliare. Ionuț Cătălin Bălan, care se prezenta după trecerea la islam drept Ibrahim, plănuia, nici mai mult nici mai puțin, potrivit presei locale, decât să arunce în aer baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Ibrahim al nostru este de loc din Lunca Corbului, dar complota din Mușătești. Potrivit unor surse din localitatea unde își desfășura cu zel activitatea, autointitulatul Ibrahim l-ar fi dedicat și pe pruncul său profetului Mohamed, dându-i un nume pur sânge arab. El a fost ridicat când mergea la muncă spre Pitești, unde lucra cu ziua.

Ionuț Cătălin a intrat, fără voia sa, în urmă cu câțiva ani într-o închisoare din Franța, unde s-a lepădat de religia strămoșească și a aderat la islamul radical, sub competenta îndrumare a unor colegi maghrebieni.

Făcea propagandă pentru DAESH

Ibrahim, care la vârstă de 39 de ani încă nu-și terminase specializarea în terorism, a căzut în plasa serviciilor după o îndelungată monitorizare. Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, el a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale Statului Islamic și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele pe care le propagă.

Cum pregătea un atentat

În primăvara anului 2015, spune DIICOT într-un comunicat, după ce s-a întors de la specializarea din Franța, fundamentalistul din Argeș s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta era îngrădit. „Datele și informațiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano- irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, mai precizează DIICOT.

Rațiuni tactice

 Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că bărbatul a fost reținut abia acum, din rațiuni tactice, deși era monitorizat de mai multă vreme. „A fost monitorizat până în momentul în care a încercat diseminarea informațiilor pe care le avea către facțiuni teroriste din Europa. Sunt informații referitoare la obiective strategice din România. Complicii lui nu sunt din România. Radicalizarea lui s-a petrecut într-o altă țară decât România. Riscă 20 de ani de închisoare”, a adăugat Horodniceanu.

Conform SRI, Ibrahim a intrat în atenția Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Aceasta s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și online, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea.

Un prieten și mama despre „musulmanul pârât”

Unul dintre prietenii lui Ibrahim a declarat presei că acesta „e un musulman pârât”, care se îmbăta ca porcul și mergea des la închisoare, în Spania, în Franța și în România. „Îl știu de băiat bun, calm. Lucrăm împreună de un an și ceva. Se mai certa când se îmbăta, vorbea mult și prost. Era musulman pârât el. Se dădea la lume ca să poată să câștige niște bani, să își facă prieteni musulmani, îi păcălea pe ăia că e amărât, că e și el musulman, că s-a dat la religia lor și amenința pe aici că e musulman, dar el nu are nicio treabă, e amărât, e vai de capul lui. Se mai îmbăta, mai făcea scandal, își mai lua bătaie. Dacă îi pui bomba în mână nu o ține”, l-a încondeiat prietenul teroristul nostru. Mama lui a spus că știe că fiul ei a trecut la o altă religie, dar că în România nu se ducea la moschee. „Când era în Franța mergea acolo la biserică, dar acum nu a mai mers, deși este și aici, în Pitești, biserică de musulmani”, a declarat, îndurerată, femeia.

"Avea un costum de rugăciune. Știam că s-a făcut musulman. Nu aveam eu nicio problemă. Mergeam la religia mea unde merg eu", a spus mama lui Ibrahim.