Evenimentul Zilei > International > Teroriştii talibani au adus dovada că sunt oameni sensibili
Teroriştii talibani au adus dovada că sunt oameni sensibili

Teroriştii talibani au adus dovada că sunt oameni sensibili

O editură britanică a anunţat vineri publicarea unui volum de poezii scrise de talibani afgani, cu riscul de a fi acuzată că face propagandă ideologiei lor, notează AFP.

“Poezia talibanilor", ce va fi lansată pe piaţă de Hurst & Co la 17 mai, este o colecţie de peste 200 de poezii, traduse în engleză, dintre care majoritatea au fost difuzate pe internet de talibani în ultimii zece ani.

Colecţia, care abordează teme cum ar fi dragostea şi familia, dar şi atacurile coaliţiei internaţionale în Afganistan, “va oferi o imagine fascinantă despre mintea şi inima acestor indivizi profund emotivi", sunt de părere editorii cărţii.

“Poezia demonstrează că talibanii sunt oameni ca şi noi", a declarat unul dintre coeditorii volumului, Alex Strick van Linschoten, pentru cotidianul britanic The Guardian.

Colecţia se înscrie în “bogata şi străvechea tradiţie a poeziei epice care elogiază rezistenţa faţă de invazia străină", a menţionat scriitorul scoţian William Dalrymple care a fost de acord cu apariţia acestei cărţi.

Există și voci care critică apariția volumului
În schimb, un fost comandant al forţelor britanice din Afganistan a afirmat că volumul va “face publicitate unei grupări extremiste care este duşmanul" Marii Britanii.

“Trebuie să ne aducem aminte că talibanii sunt nişte fascişti, vagabonzi criminali care exploatează femeile şi ucid fără milă oameni", a declarat pentru The Guardian Richard Kemp, aflat în anul 2003 la conducerea trupelor britanice din Afganistan.

Talibanii, alungaţi de la putere în Afganistan la sfârşitul anului 2001 de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite, luptă de la acea dată împotriva guvernului afgan şi a aliaţilor săi din NATO, printre care şi Marea Britanie.