Senatorul PNL, Florin Cîțu, a afirmat că rata inflației în luna iunie a acestui an a ajuns la 5,4%, lucru care servește intereselor liderului PSD, Liviu Dragnea, însă atrage atenția că o astfel de creștere duce la dobânzi mai mari, criză economică și deprecierea monedei naționale, potrivit stiripesurse.ro

"Rata inflației continuă să crească și în iunie. Exact cum au vrut Dragnea și PSD. Față de iunie 2017 prețurile au crescut cu 5.4% (INS), în iunie 2018. Luna trecută scăderea salariilor nete plus rata inflației a făcut că salariile nete să scadă cu aproximativ 1%. Inflația este taxa pe care statul o impune asupra cetățenilor săraci care trăiesc doar din salariu. Statul, mai ales astăzi condus de Dragnea și gașca lui, dorește o inflație cât mai mare", a afirmat senatorul PNL, Florin Cîțu, pe Facebook.

Liberalul a adăugat că o rată mare a inflației servește intereselor PSD, în sensul în care reduce valoare banilor pe care statul îi rambursează din împrumuturi, crescând astfel veniturile la buget de stat, însă există riscul ca, pentru a acoperi gaura la buget, social-democrații să arunce România în criză economică.

"O inflație mare reduce puterea de cumpărare și astfel frânează o economie supraîncălzită. Dar mult mai important pentru PSD, o inflație mare reduce valoarea banilor pe care statul îi returnează din împrumuturi și «crește» veniturile la buget. De aceea mesajele care vin de la Dragnea și PSD despre inflație sunt : «este ok, nu a murit nimeni de o rata a inflației de 6% sau 7%. Uitați-va cât era în 2007!». Acesta este modul prin care PSD vă manipulează să vă obișnuiți cu prețuri care vor continuă să crească. Dar o inflație mare vine la pachet cu dobânzi mari, deprecierea mondei naționale și criză. Dragnea, ai grijă ce-ți dorești! Nu aruncă România în criză doar pentru că vrei să acoperi gaura la buget cu inflație mare", a completat Cîțu. Media generală a scumpirilor – inflația – s-a menținut în iunie 2018 la 5,4% față de iunie 2017, nivel similar celui din mai, iar față de luna mai 2018 creșterea a fost, în iunie, de 0,02%, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost, în iunie, de 4,7%. O rată anualizată a inflației de 5,4% nu a mai fost consemnată din anul 2013.

Potrivit INS, rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (iulie 2017 – iunie 2018) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2016 – iunie 2017), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,9%.

Pe de altă parte, BNR a prognozat că rata inflației se va plafona în lunile de vară, după care – spre sfârșitul anului – va coborî sub pragul de 4%.

 

Te-ar putea interesa și: