Meleşcanu a spus că a prezentat premierului un raport despre scrutinul din diaspora şi a chemat la consultări mai mulţi ambasadori de la misiunile diplomatice unde au fost probleme: Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Cipru.

„Vom analiza şi cauzele şi responsabilităţile", a afirmat Meleşcanu, care a adăugat că ambasadele au fost cele ce au evaluat numărul de votanţi în fiecare ţară.

„Sunt mai multe cauze, dar principala chestiune este să avem o discuţie cu ambasadorii", a punctat Meleşcanu la o conferinţă de presă, citat de Agerpres  . 

Ministrul de Externe a spus că pentru viitor există o propunere de vot anticipat prelungit, astfel încât cei din diaspora să poată vota cu 3 – 4 -7 zile înainte, „să nu mai poată nimeni să rămână în afara unui centru de votare".

El a calificat actualul proces electoral ca fiind „foarte birocratic".

„Ne-am epuizat resursele pe care putem să le punem la dispoziţie", a punctat Meleşcanu. El a mai spus că "una din problemele cele mai grave" ale scrutinului din 26 august a fost "decizia foarte târzie a preşedintelui de a organiza un referendum".

„Este regretabil şi îmi cer scuze pentru toţi oamenii care au stat la coadă. (…) Ministerul de Externe şi-a atins pragul capacităţilor sale logistice", a afirmat Meleşcanu.