Pentagonul a dezvăluit luni că a testat o versiune modificată lansată la sol a unei rachete de croazieră Navy Tomahawk în weekend, în largul coastei Californiei.

În cazul în care racheta a fost lansată din Insula San Nicolas și și-a atins cu exactitate ținta după ce a parcurs mai mult de 310 mile, testul semnalează reluarea unei competiții privind armamentul.

Putin s-a împotrivit testului și a emis un avertisment SUA că orice potenţial plan de dislocare a rachetelor americane în regiunea Asia-Pacific „afectează interesele noastre principale, întrucât este aproape de granițele Rusiei”, potrivit unei transcrieri a observațiilor sale.

„După cum știți, nu ne-am dorit niciodată, nu vrem și nu ne vom implica într-o cursă armamentară costisitoare și distructivă”, a spus Vladimir Putin.

„Studiați nivelul de amenințare prezentat de aceste acțiuni americane și luați măsuri exhaustive pentru a pregăti un răspuns simetric”, a declarat Putin, potrivit publicaţiei The Independent.

El a adăugat că a ordonat militarilor să „studieze nivelul de amenințare prezentat de aceste acțiuni ale SUA și să ia măsuri exhaustive pentru a pregăti un răspuns simetric.”

Aceasta este a doua reacție a lui Putin la testul de rachete din SUA. Putin a declarat miercuri că testul înseamnă „apariția de noi amenințări, la care vom reacționa în consecință.”

Administrația Trump, care și-a dat un aviz de șase luni pe 2 februarie cu privire la retragerea sa în așteptare din Tratatul privind forțele nucleare intermediare, a spus în repetate rânduri că Rusia își încalcă prevederile, o acuzație pe care a făcut-o și președintele Barack Obama.

„Statele Unite nu vor rămâne parte la un tratat care este încălcat în mod deliberat de Rusia”, a declarat secretarul de stat, Mike Pompeo, în anunțarea retragerii formale la începutul lunii august. 

Acest tratat a fost suspendat, în urmă cu două luni, de ambele puteri rivale, care se acuză reciproc de faptul că-l încalcă.

Rusia şi China au condamnat acest test denunţând riscul unei „escladări a tensiunilor militare” şi o relansare a cursei înarmării nucleare.