Decizia lui Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, de-a  retrage trupele militare din Germania, a stârnit mari nemulțumirii la nivelul NATO. În cadrul unei întâlnirii pe care a avut-o cu Andrzej Duda, la Washnigton, șeful de la Casa Albă a spus că polonezii „ne-au întrebat dacă vom trimite suplimentar soldaţi. Probabil vom pleca din Germania în Polonia”.

De partea cealaltă, liderul polonez a afirmat că i-a cerut lui Donald Trump să nu retragă trupele militare din Europa pentru a păstra în continuare securitatea continentului. Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a afirmat că hotărârea liderului SUA reprezintă „o problemă importantă pentru Aliați”. De asemenea, atacurile lui Trump, îndreptate împotriva Berlinului, au amplificat tensiunile dintre Washington și aliații săi europeni din NATO.

În Statele Unite ale Americii, reprezentanții Partidului Democrat din Congres încearcă să blocheze decizia președintelui și au inițiat un proiect de lege.


Noi vești proaste pentru Donald Trump. Emoții pentru președintele SUA

Donald Trump a explodat: „E ridicol, n-o faceți”


34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german. Efectivele pot să ajungă și la 52.000 de membri cu prilejul unor rotaţii sau manevre.

„Planurile arată încă o dată că administrația Trump neglijează o atribuție elementară de lidership: implicarea partenerilor din alianță în procesul de luare de decizii”, afirma Johann Wadephul, purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al grupului parlamentar CDU/ CSU, după ce Trump a aprobat planul.

Germania este țara europeană cu cel mai mare număr de trupe americane masate pe teritoriul său, acest lucru întâmplându-se după finalul celui De-Al Doilea Război Mondial, atunci când țara fusese invadată de trupele sovietice.

„Guvernul federal a fost informat că sunt considerente în administrația americană privind reducerea trupelor prezenței forțelor armate americane în Germania”, afirmase Ulrike Demmer, purtătoarea de cuvânt al cancelarului Angela Merkel