Atacul s-a soldat cu moartea unui bărbat și rănirea gravă a altor trei persoane. Autoritățile germane au spus că este vorba despre terorism cu rațiuni islamiste, iar bărbatul de 27 de ani are probleme psihice.

Este vorba despre un neamț, identificat doar ca Paul H., care ar fi făcut „comentarii motivate politic”, în timpul atacului.

Procurorii anchetează crima ce a avut loc în gara Grafing Bahnhof, la 30 km est de Munchen. Primarul localității cu 13.000 de locuitori, Angelika Obermayr, s-a declarat șocată de această crimă abominabilă. „Noi suntem un oraș absolut pașnic din Bavaria, și o astfel de veste este șocantă pentru cei ca noi, care aud despre astfel de știri de la televizor”, a explicat ea.

Drogat și bolnav psihic

Ministrul de Interne bavarez, Joachim Herrmann, a declarat presei că tânărul era cunoscut pe plan local ca având probleme cu abuzul de droguri și „probleme mentale”.

Polițiștii l-au oprit recent pe stradă, pentru că tulbura liniștea publică, dar nu au luat alte măsuri. Conform unor informații, bărbatul ar fi fost oprit, duminică, la un festival de muzică tehno, având asupra lui droguri din care consumase „o cantitate uriașă”. El locuia în orașul Giessen, din statul Hesse și nu avea trecut de imigrant.

Martorii au descris scena atacului: „Am auzit țipete. Am văzut un om care zăcea pe jos și cerșea milă altui bărbat, ce stătea deasupra lui, spunând: «Îl iubesc pe Dumnezeu, îl iubesc pe Allah», evident pentru a se salva”.

Alerte cu bombe în Cehia

În același timp, polițiștii din țara vecină, Cehia, au evacuat mai multe școli, primării și gări din țară, după ce au primit, prin telefon, amenințări cu bombă, în atacuri coordonate. Gara și Primăria din Praga au fost afectate de aceste măsuri, la fel ca alte 12 obiective.

Polițiștii au încercuit centrul orașului, iar trenurile au înregistrat întârzieri. Până după-amiază, forțele de securitate au redus, treptat, paza pe străzi. Presa locală a estimat costurile operațiunii la zeci de mii de euro. Din fericire, alarma s-a dovedit falsă.

Celulă teroristă afgană, în Italia

Și în Italia au avut loc ieri evenimente legate de terorism – polițiștii din portul Bari, în sudul țării, au arestat doi afgani, suspectați că au pus la cale atacuri în Italia, Franța și Marea Britanie. Alți trei afgani sunt căutați, în continuare, de serviciile de securitate, dar e posibil ca doi dintre ei să se fi întors deja în Afganistan. Înregistrările video și fotografiile de pe telefoanele mobile ale celor doi suspecți sugerau că aceștia urmau să atace Bari, Roma, Paris și Londra. Arestații se numesc Hakim Nasiri, de 23 de ani, și Gulistan Ahmadzai, de 29 de ani. Nasiri se fotografiase cu o pușcă într-un magazin sau un depozit. În Roma, țintele vizate erau Colosseumul și Circus Maximus. Polițiștii cred că afganii au format o celulă jihadistă cu legături cu Statul Islamic. Nasiri este acuzat de terorism internațional, iar Ahmadzai de complicitate la imigrație ilegală.