Zile caniculare în luna februarie. Regiunile în care vor fi atinse maxime istorice

Zile caniculare în luna februarie. Regiunile în care vor fi atinse maxime istorice Sursa foto: Dreamstime.com

Cu toate că din punct de vedere calendaristic sezonul rece nu s-a încheiat, mercurul urcă tot mai mult în termometre. Dacă în România temperaturile sunt peste medie, în alte state, acestea ating un prag istoric pentru luna februarie.

În trecut, luna februarie era caracterizată de temperaturi scăzute , deseori și de ninsori, clima s-a schimbat mult. În țara noastră, valorile  înregistrate în aceste zile sunt peste cele caracteristice perioadei. În alte state însă, maximele ating un prag istoric.

Temperaturi caniculare în luna februarie

În numeroase state ale lunii, mercurul a urcat în termometre până la 38 de grade. Cu toate că luna februarie nu s-a încheiat, vremea s-a încălzit simțitor. Din cauza acestui fenomen, numeroși oameni și-au manifestat îngrijorarea și se plâng de valorile termice caniculare.

Canicula

Caniculă. Sursa foto: Arhiva EVz

Serviciul național de meteorologie din Statele Unite (NWS) a anunțat temperaturi neobișnuite pentru această perioadă a anului. Meteorologii de peste Ocean spun că vremea se va încălzi în continuare, cu toate că oamenii speră ca valorile termice să coboare și să se apropie de limitele normale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt prognozate noi creșteri

O parte dintre americani se confruntă deja cu temperaturi similare celor înregistrate în perioada verii. La 38 de grade, mulți dintre aceștia se plâng deja de disconfortul termic accentuat. Serviciul național de meteorologie din Statele Unite a transmis că valorile termice vor continua să crească în următoarea perioadă. Pentru zona Texasului, prognoza arată valori termice de peste 27 de grade Celsius. În același timp, în Dallas și alte orașe, mercurul va urca în termometre până la 34 de grade Celsius.

La începutul acestei săptămâni, cel mai cald a fost în Killen, unde termometrele au arătat 38 de grade Celsius.

Valori termice aproape de limitele normale au fost înregistrate în Philadelphia și Cleveland şi Philadelphia. În această perioadă, valorile termice s-au situat între 4 și 5 grade Celsius.

Pentru acest fenomen îngrijorător, specialiștii dau vina pe fenomenul meteorologic El Nino. Acesta contribuie la încălzirea apelor din partea estică a Oceanului Pacific.

Temperaturi

Caniculă. Sursa foto: Dreamstime.com

Temperaturi peste medie în România

Valorile termice înregistrate în ultimele săptămâni în țara noastră sunt peste cele caracteristice perioadei. Meteorologii susțin că acestea se vor menține în următoarea perioadă, însă la începutul lunii martie vor fi înregistrate precipitații în mai multe regiuni.

„Finalul iernii 2023-2024 este caracterizat de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Ieri, de exemplu, am înregistrat 21 ° în mai multe zone ale țării, cu 17 °C în Capitală. Astăzi avem 21 °C în partea de vest a țării, cu 12-14 °C în Capitală. Primele zile, cel puțin prima decadă a lunii lui Mărțișor, rămâne în același context de vreme mai caldă decât în mod obișnuit, însă mici variații de la o zi la alta, cel puțin în prima săptămână, valorile de temperaturi se vor situa frecvent între 10 până la 17-18 °C, inclusiv în Capitală, o maximă în jurul a 14…15 °C.”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

După zilele cu precipitații, vremea se va încălzi din nou.