De ce ne-am mira, însă, când în Statele Unite, cea mai puternică democrație din lume,  miliardarul pedofil Jeffrey Epstein a scăpat ani în șir de justiție, deși toată lumea știa cum își satisface plăcerile bolnave…

De curând, în acest lung șir de oameni de afaceri descurcăreți și-a făcut spectaculos intrarea și Carlos Ghosn. După cum știți, fostul șef al Alianței Renault-Nissan a reușit să evadeze din Japonia, unde era în arest la domiciliu, și s-a refugiat tocmai în Liban, în speranța că va scăpa de extrădare.

Nu se mulțumește, însă, cu faptul că a făcut de râs autoritățile  japoneze. După tipicul fugarilor români, Ghosn amenință acum că va pune la dispoziția presei “dovezi reale” că împotriva sa a existat o conspirație guvernamentală.

Într-o conversație telefonică purtată cu jurnalista Maria Bartiromo de la Fox Business, Ghosn a susținut că arestarea sa a fost rezultatul unei lovituri de culise la Nissan și că sistemul judiciar japonez a acționat împotriva sa pentru că guvernul de la Tokyo nu dorea să vadă Nissan fuzionând cu Renault.

Mai mult, omul de afaceri a anunțat că va organiza, în curând, o conferință de presă pentru a-și susține acuzațiile cu dovezi. În acest sens, Ghosn a anunțat că va spune numele oficialilor guvernamentali japonezi despre care crede că s-ar fi aflat în spatele arestării sale din 2018.

Fostul titan al industriei auto spune că decizia de a renunța la funcția de CEO la Nissan l-a pus într-o „poziție periculoasă”. Își reproșează că nu a plecat la timp din Japonia și că nu a reușit să anticipeze nedreptatea sistemului de justiție japonez.

De altfel, Ghosn spune că e gata să se prezinte în fața oricărui tribunal din lume  pentru a răspunde acuzațiilor care i se aduc, dar că nu are încredere în justiția japoneză.

Nici niponii nu stau, însă, cu mâinile în sân. Dacă altădată funcționarii și responsabiliii politici vinovați pentru fuga omului de afaceri și-ar fi făcut harakiri de rușine, în zilele noastre moravurile sunt altele  chiar și în Japonia.

Ca urmare, autoritățile din Țara Soarelui Răsare încearcă acum să o aresteze pe Carole Ghosn, soția magnatului, sub suspiciunea de sperjur. Procurorii susțin că doamna Ghosn nu a spus adevărul despre contactele avute cu o persoană neidentificată la scurt timp după arestarea soțului ei, în noiembrie 2018. Este, însă, puțin probabil ca mandatul de arestare să poată fi pus în executare, pentru că doamna Ghosn se pare că se află și ea Liban, alături de magnat.

În ceea ce privește evadarea, autoritățile japoneze par să fi reușit să o reconstituie punct cu punct. Faptele nu sunt, însă, deloc măgulitoare pentru autoritățile nipone. Camerele de securitate l-au surprins pe Ghosn plecând liniștit din locuinţa sa pe 29 decembrie, la ora 2:30 pm, chiar dacă se afla în arest la domiciliu. Câteva ore mai târziu, alte imagini îl surprind la gara Shinagawa din Tokyo, de unde a luat un tren către staţia Shin Osaka Station. Fugarul internaţional a călătorit apoi cu maşina spre un hotel aflat în apropierea Aeroportului Internaţional Kansai din Osaka, de unde s-a îmbarcat la bordul unui avion privat, la ora 11:10 pm, susțin sursele apropiate anchetei pe care le citează site-ul Kyodo News.

Chiar dacă a reușit să ajungă în Liban, Carlos Ghosn nu prea poate dormi liniștit. Chiar dacă Japonia nu are un acord de extrădare cu autoritățile de la Beirut, ministrul Justiției de la Tokyo spune că ar putea face presiuni asupra libanezilor.

Mai mult, există și posibilitatea ca vânătorii de recompense să încerce să-l răpească pe magnat. Ar fi, într-adevăr, un final demn de toată telenovela.

Te-ar putea interesa și: