Telefonul fără fir intră tot mai mult în casele românilor

Telefonul fără fir intră tot mai mult în casele românilor

Multe dintre facilităţile celularelor - mobilitatea, posibilitatea trimiterii de SMS-uri - pot fi acum oferite şi de telefoanele cordless, cu transmisie radio digitală.

Telefoanele fixe le par astăzi multora adevărate fosile vii, în epoca de aur a telefoniei mobile sau în cea a iPhone. În aceste condiţii, piaţa telefoniei fixe a cunoscut o dezvoltare redusă în ultima perioadă. Principalii furnizori de servicii pentru telefonia fixă în România sunt Romtelecom, cu 3 milioane de clienţi, urmat de RCS&RDS, cu circa 1 milion de utilizatori, şi de UPC România, cu 112.000 de clienţi.

Totuşi, cifrele de mai sus sunt demne de luat în seamă şi arată că fix-urile ocupă încă un rol important în viaţa de zi cu zi a multor români.

Mai mult, companiile sau instituţiile precum Salvarea ori Pompierii se bazează foarte mult pe telefoanele fixe, deoarece acestea oferă un sunet clar şi nici nu îşi pierd semnalul sau curentul din baterie.

De la telefonul de ebonită la radiotelefon

De aceea tehnologia telefoanelor fixe a evoluat şi ea, după cum ne povesteşte Alexandru Mina, manager pe comunicare la reprezentanţ a locală a Panasonic, unul dintre marii producători mondiali de telefoane fixe: „Să începem cu perioada în care cei ce aveau telefon fix fără să fie cuplaţi cu vecinul erau oameni privilegiaţi. Mă refer la acei ani comunişti în care nu aveam o alternativă în ceea ce priveşte modul de comunicare şi ne mulţumeam cu aparate din ebonită albe sau negre care acum sunt privite ca telefoane de epocă. Toţi oamenii îşi doreau în acea perioadă să poată să se plimbe cu telefonul prin casă sau prin birou fără să mai fie legaţi de fire“.

Apariţia telefoanelor fără fir (cordless) a făcut posibil acest lucru. Iniţial au apărut cele cu transmisie radio analogică şi mult mai târziu telefoanele digitale DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), care arată mai degrabă ca un telefon mobil. Alţi mari producători de telefoane fixe, ale căror produse sunt prezente şi în România, sunt Siemens, General Electric, Philips, Alcatel sau Sagem.

Telefoanele fără fir, „celulare“ cu rază scurtă

„La ora actuală, preferinţele oamenilor pentru telefoanele fixe se îndreaptă categoric spre aparatele DECT, cu transmisie radio digitală, care au devenit din ce în ce mai atractive din punctul de vedere al facilităţilor şi al designului“, a mai spus Alexandru Mina.

Gusturile utilizatorilor de telefoane fixe au evoluat pe parcursul timpului. Aceştia sunt acum foarte atenţi la facilităţile oferite de telefonul DECT, la fel ca şi în cazul mobilelor. Este vorba de calitatea finisajului, mărimea tastelor, culoarea aparatului, culoarea ecranului sau de posibilitatea utilizării de receptoare multiple la aceeaşi bază. Nu în ultimul rând, fiabilitatea echipamentelor este foarte importantă, având în vedere că acestea sunt supuse unei utilizări intense.

În ceea ce priveşte telefoanele analogice cu fir, Mina crede că acestea vor fi văzute în viitorul apropiat doar în cadrul firmelor care deţin call center, birouri, hoteluri şi din ce în ce mai puţin în casele oamenilor. „Telefoane analogice, cu fir, nu sunt de ignorat, întrucât se vând în continuare foarte bine, însă în principal ca terminal pentru soluţiile de comunicaţie (cu centrale telefonice) şi în special către instituţii“, ne-a declarat şi Marius Toma, reprezentant al Siemens Gigaset.

Mai mult, Toma nu crede că telefoanele analogice vor dispărea de pe piaţă: „Nu cred asta. Aceste aparate se pretează perfect mediului de afaceri şi sunt convins că, ani buni de acum înainte, telefoanele analogice îşi vor avea locul lor sigur pe birourile diverselor instituţii publice sau private“.

Ne puteți urmări și pe Google News