Oficialii Comisiei Europene (CE) au transmis ieri autorităţilor de la Bucureşti o scrisoare de somare privitoare la taxa auto. Comisarii de la Bruxelles susţin că statul român încalcă legislaţia co munitară cu actualul sistem al taxei pe poluare auto.

Aceştia au cerut modificarea legislaţiei în domeniu, arătând că în prezent se face o discriminare şi se protejează industria internă de autovehicule noi. La finele anului trecut, fostul guvern a scutit de la plata taxei pe poluare până la finele acestui an maşinile noi Euro 4, cu până la 2.000 cmc.
 
Piaţa auto, bulversată Producătorii şi dealerii de maşini auto au criticat solicitarea Comisiei Europene, precizând că acum, în perioadă de criză, piaţa auto a scăzut cu aproape 50%. Vicepreşedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, a spus ieri, citat de Mediafax, că taxa auto actuală nu limitează vânzarea de maşini rulate, iar Ministerul Mediului ar trebui să răspundă dur somaţiei CE.

Modificarea legislaţiei privind taxa va genera o „brambureală totală”, iar decizia CE de a soma România să schimbe legea „este ciudată”, deoarece forul european a fost de acord cu varianta actuală a taxei, a spus, la rândul său, preşedintele APIA, Ernest Popovici.