Tatăl deţinutului care s-a spânzurat în penitenciar: „ Cred că a vrut să ne uşureze nouă suferinţa”

Tatăl deţinutului care s-a spânzurat în penitenciar: „ Cred că a vrut să ne uşureze nouă suferinţa”

În urmă cu aproape un an, dispariţia misterioasă a unei adolescente în vârstă de 14 ani, care nu s-a mai întors de la şcoală, avea să scoată la iveală o crimă terifiantă. Autorul a fost identificat chiar în persoana verişorului minorei, Dănuţ Vasile Berejanţchi, în vârstă de 21 de ani, din aceeaşi localitate cu victima (Clit-Arbore, judeţul Suceva). Mărturisirile criminalului, care iniţial a negat că ar avea o legătură cu dispariţia fetei, i-au uimit până şi pe anchetatori.

Cu o faţă de copil, Berejanţchi a dat dovadă de o cruzime ieşită din comun, după ce şi-a răpit verişoara când aceasta se întorcea de la şcoală, a dus-o în pădure, unde a legat-o de un copac şi a violat-o. Când minora i-a spus că îl va reclama la poliţie, i-a tăiat gâtul cu un cuţit pe care l-a aruncat apoi prin pădure. Cadavrul l-a târât într-o râpă şi l-a acoperit cu crengi şi frunze. S-a întors în sat ca şi când nimic nu s-a fi întâmplat şi chiar s-a oferit să ajute la găsirea fetei dispărute. La câteva zile a plecat la cules de sparanghel în Polonia, însă s-a întors după aproximativ o săptămână şi jumătate. Ofiţerii de la Investigaţii Criminale îl aşţeptau deja cu o pereche de cătuşe şi o celulă pregătită, după ce au stabilit că suspectul lor furase telefonul mobil al victimei şi l-a folosit. A fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru viol şi omor calificat, iar iniţial a fost închis la Penitenciarul Botoşani, de unde a fost transferat la Penitenciarul de Minori şi Tineri Bacău.

 S-a „eliberat” din penitenciar

 Dănuţ Vasile Berejanţchi s-a întors acasă acum două zile (luni), într-un sicriu, după ce şi-a pus capăt zilelor în celula în care era închis. Reprezentanţii unităţii de detenţie au anunţat familia că tânărul s-a sinucis vinerea trecută. „În jurul orei 15.00, persoana condamnată a fost găsită spânzurată în grupul sanitar al camerei, de către agentul supraveghetor al secţiei. Personalul medical al unităţii a intervenit imediat pentru acordarea primului ajutor şi concomitent a fost anunțat serviciul de urgență 112. Echipajului SMURD, sosit la penitenciar, a declarat decesul la ora 16.20”, a explicat Adrian Novac, purtătorul de cuvânt al penitenciarului din Bacău. A profitat că deţinuţii cu care împăţea aceeaşi cameră au ieşit la ora de plimbare în curtea penitenciarului, s-a dus în baie şi s-a spânzurat de o ţeavă. A lăsat un bilet unui alt deţinut: ”Sun-o pe mama”, urmat de numărul de telefon al mamei sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum a reacţionat familia fetei ucise

Pentru familia fetei ucise acum un an, vestea morţii lui Dănuţ Vasile Berejanţchi nu le-a adus alinare- „Nu pot să spun că m-am bucurat că şi-a luat viaţa, că nu te bucuri de moartea nimănui. Totuşi, m-am uşurat aşa un pic, că am ştiut cum a murit fata mea şi cum a ucis-o... Măcar putea nenorocitul să dea un sms să spună: mergeţi că acolo e moartă, aşa, după doua săptămâni, numai oase... Părinţii lui au văzut chipul pentru ultima oara, eu nu am avut ce să văd”, era încă sfâşiat de durere tatăl minorei ucise. Irina Berejanschi, mama victimei, recunoaşte că trăia cu spaimă, gândindu-se că cel care i-a ucis copila se va elibera şi va căuta să se răzbune. “Atat mi-a mai rămas, fotografia asta cu fata mea, altceva nu mai....”, e răpusă de durere femeia. Ştefan Berejanschi, tatăl tânărului, a mărturisit ieri că ultima oară când a vorbit cu fiul său acesta i-a său să nu-şi facă griji, că el e bine în penitenciar şi le-a cerut părinţilor să aibă grijă de ei. „Eu totuşi mă gândesc că el şi-a facut capătul zilelor ca sa nu avem noi de suportat de pe urma lui. Cred că a vrut să ne uşureze nouă suferinţa”, spune bărbatul cu lacrimi în ochi.