Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu vânează Secretariatul Guvernului Ponta
Tăriceanu vânează Secretariatul Guvernului Ponta

Tăriceanu vânează Secretariatul Guvernului Ponta

Lista Cabinetului Ponta IV este încă în lucru, negocierile cu gruparea Tăriceanu urmând a fi reluate joi când ar trebui finalizată lista.

Discuțiile privind noua echipă guvernamentală nu au ajuns la final, ele urmând a fi reluate mâine, cu reprezentanții PLR, care, care, potrivit unor surse, ar urma să primească pe lângă ministere şi secretariatul general al Executivului. Secretarul cu rang de ministru ar urma să fie Radu Stroe, care a mai ocupat această funcție. De asemenea, este tot mai evident că unii miniștri nu vor scăpa de remaniere. Pe lângă Ioana Petrescu de la Finanțe, în topul listei negre figurează și ministrul Educației Remus Pricopie (foto drapta jos). Educația și Cultura ar urma să fie negociate mâine cu reprezentanții PLR, care au avansat ca nume pe deputatul Nicu Marcu (Educație) şi pe fostul ministru Daniel Barbu sau Grațiela Gavrilescu (Cultură). Potrivit unor surse, Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit ieri cu colegii săi pentru a pentru a discuta, din nou, despre portofoliile pe care le vor revendica în negocierile cu PSD. PLR îi mai are în vedere tot pe Nicu Marcu, fost secretar general al ANAF, sau Adrian Gerea la Economie. În acelaşi timp, Ministerul Finanțelor ar urma să fie comasat cu cel pentru Buget, Apele cu Mediul, iar Dialogul social cu Ministerul Muncii. O decizie ar urma să fie luată şi în privința comasării Turismului, IMM-urilor cu Economia.

Pricopie, tot mai contestat

„Nimeni nu știe exact cine va face parte din noul guvern. Posibil ca o parte dintre miniștri să fie recrutați din rândul parlamentarilor, dar nu toți. Cred că nici Victor Ponta nu a definitivat lista. Vom vedea duminică, la Comitetul Executiv”, declara ieri un membru al Biroului Permanent Național al PSD.

Cu doar câteva zile înainte de decizia finală privind remanierea, ministrul Educației a fost implicat iar într-un nou scandal legat de manualele digitale, reproșându-i-se incapacitate de a aplica reforma asumată în acest domeniu. Şi opoziția a cerut capul lui Pricopie, după ce acesta s-a lansat în noi afirmații legate de editorii de manuale, pe care i-a catalogat drept nişte profitori. Deputatul PNL Raluca Turcan, ministrul Educației în guvernul din umbră constituit de PDL anul trecut, i-a reproșat lui Pricopie răspunsul „halucinant” dat editorilor, care au atras atenția că elevii de clasa a III-a și a IV-a ar putea rămâne, în anul școlar 2015-2016, fără manuale noi. Turcan a susținut că acesta nu ar trebui să se mai regăsească în viitorul guvern.