Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu, REPLICĂ ACIDĂ pentru Cioloș: “Ar trebui să apere interesele României și nu ale „mai marilor” de la Bruxelles”
Tăriceanu, REPLICĂ ACIDĂ pentru Cioloș: “Ar trebui să apere interesele României și nu ale „mai marilor” de la Bruxelles”

Tăriceanu, REPLICĂ ACIDĂ pentru Cioloș: “Ar trebui să apere interesele României și nu ale „mai marilor” de la Bruxelles”

După ce Dacian Cioloș a afirmat că România nu intră în 2017 în Schengen din cauza 'incoerențelor de acasă', Tăriceanu a spuns, într-o postare pe Facebook, că fostul premier ar trebui să apere interesele României și nu ale „mai marilor” de la Bruxelles.

„Am constatat cu surprindere criticile aduse în aceste zile de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș și cred că merită să primească o replică. Nu este o replică personală, pentru că nu vreau să îi atribui domnului Cioloș o mai mare importanță decât are în realitate”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

“Dacian Cioloș este reprezentantul unui curent în politica românească care spune că România ar trebui să fie mulțumită cu poziția de stat colonie în Uniunea Europeană. Sunt oameni politici care merg în capitalele europene cu aceeași gândire de acum 250 de ani, când domnitorii fanarioți mergeau la Înalta Poartă: ”capul plecat, sabia nu îl taie”. Sunt oameni politici care prezintă românilor ca pe o mare victorie faptul că sintagma „Europa cu mai multe viteze” a fost înlocuită cu „ritmuri și intensități diferite”. Adică „aceeași Mărie cu altă pălărie”, cum ar spune românul ironic. Probabil că unii din acești oameni politici acționează din convingerea că este mai bine să fii slugă la un stăpân generos, decât să stai pe propriile picioare. Alții s-au obișnuit atât de mult cu statutul de funcționar de lux, plătiți cu salarii de CEO de companie privată, încât nici nu își pun problema să nu fie de acord cu angajatorul”, a mai adăugat șeful Senatului.

Tăriceanu spune că toți acești oameni politici știu că MVC este un mecanism politic.

“Indiferent de motivație, un lucru este clar ca lumina zilei: toți acești oameni politici știu că MCV este un mecanism politic, știu că deciziile care privesc România, ca și alte state membre din categoria a doua, nu sunt luate în conformitate cu principiile europene, ci pe baza unor negocieri, urmărind interese economice sau politice. Chiar Dacian Cioloș spune acest lucru în comunicatul pe care l-a trimis, în care face referire la discuții pe care le-a avut cu alți lideri europeni despre amânarea intrării în spațiul Schengen. Pentru a folosi o expresie dragă președintelui Iohannis: acesta este elefantul din încăpere, de care toată lumea știe. Deciziile în Uniunea Europeană sunt luate în urma unor negocieri dure, în care fiecare stat trebuie să acționeze energic pentru a își proteja interesele Nu o face, atunci are de pierdut. Fapt înțeles de state precum Polonia, dar pe care oameni ca premierul Dacian Cioloș nu îl aplică. Ei trăiesc încă în logica în care dacă dau pe ultima sută de metri de guvernare, fără licitație, unei companii olandeze un contract de miliarde de euro pentru construcția de corvete, vor câștiga bunăvoința Olandei”.

 

Șeful Senatului a mai scris că toate aceste lucruri le spune din postura unui european convins, al premierului în mandatul căruia România a intrat în Uniunea Europeană.

 

“Cred în Uniunea Europeană, dar într-o uniune cu o singură viteză, în care nu avem colonii și mari puteri, europeni de primă mână și cetățeni europeni de mâna a doua. Consider că este realizabilă această Uniune Europeană, în care România va fi un stat puternic, poate chiar a șaptea putere economică a Europei, în conformitate cu teritoriul și populația ei”, conchide Tăriceanu.