Invitat la B1 TV, preşedintele Senatului şi totodată copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, l-a atacat dur pe preşedintele României, Klaus Iohannis.

”Președintele vorbește de integritate. Dacă e să vorbim de integritate, vreau să-i aduc aminte că e condamnat într-un proces în care e acuzat că și-a însușit o casă fără să aibă dreptul, prin false documente. Al doilea lucru: vorbește acum cu detașare, când domnia sa, în preajma alegerilor prezidențiale, era pe rol cu un proces în care era acuzat de conflict de integritate de către ANI. Se poate spune că vorbește de funie în casa spânzuratului. Nu pot să cred că a uitat ce a făcut”, a declarat Tăriceanu în emisiunea ”Dosar de Politician”.

În plus, acesta a comentat și afirmațiile recente ale lui Iohannis, potrivit cărora România nu va avea un premier condamnat sau urmărit penal.

”Problema politică e în felul următor: președintele Iohannis a început să se gândească la 2019, la alegerile prezidențiale. Dacă nu va avea un partid alături și un guvern care să-l sprijine, șansele domniei sale sunt foarte reduse și caută cu disperare să pună în cărți PNL. Cum poate? Pe baza rezultatelor electorale, evident, nu. Atunci intervine cu alte elemente și acum intrăm într-o zonă care nu e doar politică, ci și constituțională.
Politică, pentru că dă un mesaj: ”nu mă interesează ce votează românii, găsesc o formulă prin care să pun ce premier vreau eu de la PNL și ce se mai nimerește din Parlament; dacă nu se poate o majoritate, mergem la intimidarea majorității, cum a făcut Băsescu în 2009”. Practic spune: ”nu mă interesează votul și fac ce-mi convine”.

Problema e constituțională pentru că nu are o marjă de manevră nelimitată. Nu poate numi discreționar un premier. Trebuie să aleagă ce vor românii. În Constituție se vorbește foarte clar pe cine desemnează: din partea partidulu care a câștigat alegerile sau a coalițeii care formează majoritatea. Nu sunt criterii suplimentare de integritate, de nu-știu-ce.

Dacă o persoană nu are interdicție de exercitare a drepturilor civile, de a candida, de a alege, de a fi ales, președintele nu poate veni cu restricții suplimentare în acest sens. Dacă Justiția nu i-a interzis unei persoane exercitarea drepturilor civice și politice, un președinte nu le poate interzice”, a declarat Tăriceanu, care crede că atitudinea lui Iohannis poate duce România într-o criză politică și constituțională.