Călin Popescu Tăriceanu a declarat că președintele Klaus Iohannis se folosește de succesul președinției române la Consiliul Uniunii Europene pentru a-și face campanie pentru șefia Consiliului European.

„Nu vă lăsați induși în eroare! Țineți cont de următoarele: Dl Klaus Werner Iohannis nu suflă o vorbă despre vreun merit al Guvernului, lăsând impresia că succesul i se datorează. E frumos să te dai cocoș cu munca altora, nu-i așa? (…) Nu pot să nu mă întreb din nou și din nou, și din nou: oare până unde merg tupeul și aroganța acestui om?”, a spus președintele ALDE, conform Realitatea.

Eugen Teodorovici și-a manifestat speranțele că laudele de acum ale președintelui vor atenua mesajul inițial prin care Klaus Iohannis critica modul în care România se pregătea pentru președinția UE. 

„Mai bine mai târziu decât niciodată! Dă-i, Doamne, românului mintea de pe urmă! Dacă tăcea, filozof rămânea! (…) Este bine și că președintele României, chiar dacă mai pesimist din fire, a înțeles, totuși, abia la finalul celor șase luni ale mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, că a fost un succes! (…) Mai sper și că președintele României a înțeles (…) și că… graba strică treaba… și că… nu haina îl face pe om.”, a scris ministrul Finanțelor.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că, deși mulți se așteptau ca România să fie mediocră în fruntea Consiliului Uniunii Europene, ea a reușit să facă performanță.

„Presedintia română a fos surprinzătoare pentru că a avut rezultate mult mai bune decât se așteptau toți. Dacă asta e moștenirea, cred că e o moștenire bună.”, a spus Klaus Iohannis.

România a reușit să închidă 90 de dosare legislative europene în mandatul de șase luni. Printre dosarele închise se află setul de măsuri în vederea combaterii discriminării, finalizarea discuțiilor pe Directiva Gaze Naturale și actualizarea legislației copyright.