Tăriceanu: Aștept de la ministrul Justiției o definire clară a pragului de abuz în serviciu

Tăriceanu: Aștept de la ministrul Justiției o definire clară a pragului de abuz în serviciu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, astăzi, că decizia de ieri a CCR privind abuzul în serviciu vine să întărească punctul de vedere anterior. Liderul ALDE a mai precizat că aşteaptă o definire clară a pragului din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

„Decizia de ieri (marţi, n.r.) vine să întărească decizia anterioară a Curţii dacă mai era nevoie, pentru cine nu avea urechi şi ochi să înţeleagă, să audă şi să vadă, şi anume că problema, care la noi este atât de răspândită, a acuzaţiilor şi condamnărilor pe baza definiţiei existente până anul trecut a abuzului în serviciu trebuie să găsească o altă abordare pentru a evita pe viitor excesele şi abuzurile fără număr care s-au bazat pe această prevedere a Codului penal. (...) Ministerul a pregătit un pachet de modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală, care să fie în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale, a demarat un proces de consultare pe care l-a încheiat şi urma să fie supus aprobării în guvern acest pachet legislativ în aşa fel încât să fie ulterior trimis în Parlament pentru dezbatere şi adoptare. Cu acest prilej, sigur că problema pragului se va pune, dar aştept să văd din partea ministrului, care cred că este o voce autorizată având în vedere faptul că a fost membru al CCR, este profesor universitar în drept, este specialist în drept penal, o analiză şi o viziune clară în ceea ce priveşte definirea pragului”, a declarat preşedintele Senatului într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

El a adăugat că „aş vrea să găsim o soluţie de echilibru care nici să nu ducă către dezincriminarea completă a unor posibile încălcări ale legii, dar nici să fie o lege excesivă, care să permit abuzuri din partea procurorilor. Am încredere că ministrul Justiţiei ne va propune o soluţie care să fie europeană. Rezolvarea trebuie să se bazeze şi pe practica europeană cea mai răspândită”.

Preşedintele Senatului consideră că, în definirea pragului, trebuie ţinut cont şi de recomandările Comisiei de la Veneţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Unele persoane au înţeles că e vorba de un prag valoric. Din câte am înţeles eu, în accepţiunea specialiştilor în drept, acest prag nu trebuie să fie unul valoric, ci referitor la intensitatea vătămării. Deci trebuie să analizăm cu foarte multă obiectivitate ţinând cont de încă un element important şi de recomandările Comisiei de la Veneţia. Sunt de părere că o serie de modificări la Codul penal trebuie făcute în aşa fel încât să evităm abuzurile care au avut loc. Ţineţi cont că în România numărul de procese legate de abuzul în serviciu depăşeşte suma tuturor acestor procese din întreaga Uniune Europeană, ceea ce dovedeşte că la noi e o stare anormală”, a subliniat Tăriceanu.

Potrivit preşedintelui Senatului, s-a creat „o emoţie„ vizavi de acest prag pentru că unii au speculat pe această temă, în sensul că „cei sub prag au liber la furat”, precizând că există alte tipuri de pedepse decât cele penale, cum ar fi cele administrative.

Judecătorii Curții Constituționale s-au pronunțat, ieri, asupra excepției de neconstituționalitate depuse de fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, privind abuzul în serviciu. Ei au spus că nu este de competența lor să stabilească un prag pentru abuzul în serviciu și le  recomandă parlamentarilor să reglementeze ei acest lucru, dacă un prag este solicitat sau dacă, în opinia lor, acesta este necesar.