Evenimentul Zilei > Justitie > Tăriceanu a răbufnit pe Facebook. „Nu vom rămâne indiferenți!”
Tăriceanu a răbufnit pe Facebook. „Nu vom rămâne indiferenți!”

Tăriceanu a răbufnit pe Facebook. „Nu vom rămâne indiferenți!”

Călin Popescu Tăriceanu spune că ar trebui ascultate vocile magistraţilor în legătură cu desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

„În presa de „bine” se aude doar zgomotul făcut de cei câțiva care vor desființarea Secției Speciale. Pare că puțini aud (sau doar pe puțini îi interesează) și vocile celor mai importante asociații ale magistraților… Noi le auzim și nu vom rămâne indiferenți!”, a scris Tăriceanu pe Facebook

Zilele trecute Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) și-a exprimat dezacordul în legătură cu desfiinţarea SIIJ.

Reacţia lui Tăriceanu vine după ce, duminică, ministrul Justiţiei, Cărălin Predoiu, a afirmat că SIIJ a fost compromisă chiar prin actul prin care a fost înființată și a acuzat că apariția acesteia a fost gândită și cu scopul de a bloca lupta anticorupție.

„Această secție a fost compromisă prin însuși actul de înființare pentru că textele de lege care o organizează au compromis-o din start. Au stabilit o competență care, practic, paralizează activitatea ei. Nu funcționează o astfel de competență, alocată strict magistraților în care să se investigheze orice faptă comisă de magistrat de corupție sau nu, de această secție cu 15 procurori”, a spus Predoiu

În legătură cu acest subiect, deputatul Varujan Vosganian, care este purtătorul de cuvânt al ALDE, consideră că pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie este nevoie de dezbatere parlamentară şi a catalogat drept „hazlie” intenţia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de a solicita punctul de vedere al Curţilor de Apel.

„Faptul că domnul Predoiu a solicitat punctul de vedere al Curţilor de Apel are în opinia mea o notă hazlie. E ca şi cum ai întreba şoferii dacă doresc să desfiinţeze poliţia rutieră. Nu procurorii şi judecătorii trebuie întrebaţi dacă doresc să se desfiinţeze secţia de investigare în domeniul infracţiunilor în justiţie. Ar trebui ca preşedintele, care proclamă această intenţie ca pe o soluţie salvatoare în justiţie, nu ştiu pe cine va salva o astfel de desfiinţare a acestei secţii, primul ministru şi ministrul Justiţiei, să ne explice cum văd ei responsabilizarea magistraţilor în lipsa unei astfel de secţii. În privinţa asta, ALDE nu va accepta nicio formulă care să fie alta decât a dezbaterii parlamentare”, a afirmat Varujan Vosganian.