Evenimentul Zilei > International > Un tanc sovietic a creat haos într-un oraș
Un tanc sovietic a creat haos într-un oraș

Un tanc sovietic a creat haos într-un oraș

Un polonez, după ce s-a îmbătat a iești cu un tanc să se plimbe pe străzile orașului Pajeczno, iar pe turelă erau doi prieteni de-ai lui, care stăteau în picioare.

Locuitorii orașului au intrat în alertă când au văzut tancul pe străzile din oraș la ora 10 seara. Au crezut că sunt atacați de armată și au chemat imediat forțele de ordine.

Agenții de poliție s-au deplasat imediat la fața locului și au văzut cum tancul T-55, cu o greutate de 40 de tone, era parcat pe o stradă din oraș. Șoferul, un bărbat de 49 de ani, stătea linișt lângă tanc

Potrivit presei locale, citate de Daily Mail, bărbatul de 49 de ani a consumat băuturi alcoolice, moment în care s-a decis să scoată tancul sovietic, neînmatriculat, la o plimbare.

Forțele de ordine l-au arestat imediat pe individ. Acum, polonezul, riscă până la opt ani de închisoare pentru „pericol de catastrofă pe uscat, apă sau aer".

Blindatul T-55, produs în anii '50 de Uniunea Sovietică și care se află încă în uz în mai multe țări, a fost preluat a doua zi de un fost soldat, cu experiență în blindate.

T-54 a intrat în producție în 1947, devenind principalul tanc folosit de formațiunile blindate ale Armatei Roșii, ale țărilor Pactului de la Varșovia și a altor țări aliate cu URSS. Seria de tancuri T-54/55 reprezintă cel mai numeros tanc din istorie. Numărul total de vehicule construite variază între 86.000 și 100.000 de tancuri.

Tancurile T-54/55 au fost înlocuite de către T-62, T-72, T-64 și T-80 în cadrul armatei sovietice (armata rusă, după 1991), însă ele sunt folosite în prezent de aproape 50 de țări, fiind modernizate cu echipamente sofisticate. Seria de tancuri T-54/55 a fost utilizată în numeroase conflicte armate apărute spre sfârșitul secolului XX.

În urma testelor, s-a aflat că tancul T-54 putea rezista unei explozii nucleare de 2-15 kilotone dacă se afla la mai mult de 300 de metri de epicentru. Echipajul avea șanse de supraviețuire în cazul unei explozii similare numai dacă se afla la mai mult de 700 de metri de epicentru. Din cauza acestor experimente, a fost luată decizia implementării unui sistem de protecție NBC (nuclear, biologic și chimic) care pornea automat după 0.3 secunde în cazul detectării radiaților gamma. Sarcina de a dezvolta un sistem de bază PAZ (Protivoatomnaya Zashchita) de protecție NBC, care oferea protecție împotriva suprapresiunii exploziei nucleare inițiale și filtra particulele, dar nu oferea protecție împotriva radiației și gazului, a revenit Biroului de Proiectare KB-60 din Harkov. Sistemul a fost finalizat în 1956. Documentația a fost trimisă uzinei din Uralvagonzavod. A fost luată decizia îmbunătățirii capacităților de luptă ale tancului prin modificarea construcției și introducerea tehnologiilor noi de producție.