Romii instalaseră acolo circa 30 de rulote, fără acordul proprietarului sau al primăriei. În urma discuţiilor cu autorităţile, romii au promis că vor elibera terenul până marţi dimineaţă, dar nu s-au ţinut de cuvânt şi au spus că vor pleca vineri.

Drept urmare, primarul oraşului Landen, Gino Debroux (socialist), a decis să instaleze lângă tabăra romilor o instalaţie de sonorizare de 14.400 de waţi şi a apelat pentru acest demers la ajutorul unui DJ local. Aşadar, miercuri dimineaţă muzica tehno se putea auzi la volum maxim în acel loc, după cum arată un filmuleţ postat pe site-ul ziarului local Het Belang van Limburg.

Totuşi, succesul iniţiativei nu a fost unul imediat, conform imaginilor doar o fetiţă de vreo zece ani părând agitată în mijlocul taberei.

Între timp, negocierile cu poliţia au fost reluate şi muzica a fost oprită, primarul Debroux afirmând ulterior că romii s-au declarat ”dispuşi să plece”.

Însă ideea lui a fost criticată chiar şi în interiorul propriului său partid. ”Nu e OK ce se întâmplă la Landen. Nu e OK deloc”, a scris pe contul ei de Twitter ministra socialistă Freya Van den Bossche, responsabilă cu protecţia socială în guvernul regional flamand.

Te-ar putea interesa și: