Evenimentul Zilei > Economie > SURPRIZĂ: Scad facturile la electricitate. VEZI de ce și cu cât
SURPRIZĂ: Scad facturile la electricitate. VEZI de ce și cu cât

SURPRIZĂ: Scad facturile la electricitate. VEZI de ce și cu cât

Valoarea facturilor consumatorilor casnici ar urma să scadă începând cu luna viitoare cu circa 2,6%, a anunțat astăzi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Reducerea este atât o urmare a scăderii valorii energiei electrice fără taxe, cât și a faptului că ANRE a scăzut contribuția de cogenerare achitată de consumatori prin facturi.

În ședința de ieri Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat Ordinul ANRE nr. 57/2014 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici şi asimilaţi clienţilor casnici.

„Deși prețurile din grila tarifară aprobată prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoașterii în prețul de achiziție reglementat a impozitului pe construcții, la consumatorii casnici se va înregistra o reducere a prețului energiei electrice (fără taxe) în medie cu 0,9%”, scrie în comunicatul ANRE.  

De asemenea, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat reducerea, începând cu data de 1.07.2014, a valorii contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, de la 0,01838 lei/kWh (în vigoare incepând cu data de 1 ianuarie 2014), la valoarea de 0,00996 lei/kWh, reducerea fiind de 45%. 

Aceasta va conduce, în medie, la o diminuare a valorii facturii de energie electrică la consumatorii casnici (cu consum de cca 100kWh) cu circa 1,7%. 

Luând în considerare toți factorii menționați mai sus, se estimează o scădere în medie a 
valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%, mai scrie în comunicat. 

Pentru consumatorii noncasnici care nu au uzat de dreptul de eligibilitate, reducerea 
tarifelor CPC și a contribuției pentru cogenerare, conduce la o scădere a prețului mediu de revenire de cca. 4%.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: