Evenimentul Zilei > International > Surpriză în Uniunea Europeană! Austria și-a anunțat retragerea
Surpriză în Uniunea Europeană! Austria și-a anunțat retragerea

Surpriză în Uniunea Europeană! Austria și-a anunțat retragerea

Austria a anunțat că intenționează să se retragă din acordul Uniunii Europene privind relocarea de migranţi prin cote obligatorii între ţările membre ale blocului comunitar.

Măsura dovedește, dacă va fi aprobată de cabinetul austriac, eforturile în zadar ale UE în ce priveşte implementarea unei politici unitare privind migraţia. Uniunea Europeană a decis în 2015 relocarea a 160.000 de migranţi sosiţi în Italia şi Grecia către alte ţări ale UE până în septembrie 2017. Cu toate acestea, mai puţin de 15.000 au fost relocaţi în interiorul UE până în prezent, potrivit ultimelor smtatistici ale UE. 

Hans Peter Doskozil, ministrul Apărării și iniţiatorul măsurii, a afirmat că ţara sa ar trebui să se retragă din acordul de relocare, argumentând că Viena a acceptat deja o cotă de solicitanţi de azil proporţional mai mare decât alte ţări ale UE. "Cred că Austria a avut o contribuţie umanitară adecvată", a declarat presei ministrul social-democrat citat de Agepres. 

Austria a beneficiat de o exceptare de la program până anul trecut, după ce în anul 2015 a primit 90.000 de persoane care au sosit în ţară prin Grecia şi Balcani în momentul de vârf al crizei migraţiei. 

În baza mecanismului de relocare, Austria ar fi fost obligată să accepte circa 2.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia.