Evenimentul Zilei > EVZ Special > UPDATE. Scandalul de spionaj din Serbia ia amploare. Implicare de la cel mai înalt nivel
UPDATE. Scandalul de spionaj din Serbia ia amploare. Implicare de la cel mai înalt nivel

UPDATE. Scandalul de spionaj din Serbia ia amploare. Implicare de la cel mai înalt nivel

Un super-scandal de spionaj a izbucnit în vecinătatea României. Un spion GRU a fost filmat în timp ce mituia un oficial din Sebia.

UPDATE – Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ordonat deschiderea unei investigații cu privire la clipul video în care apare un presupus agent GRU mituind un înalt oficial de la Belgrad, anunță Reuters.


Scandalul a izbucnit după ce, pe 17 noiembrie, a fost postat pe Youtube un film în care o persoană despre care se presupune că este membră a Serviciului de Informaţii al Rusiei, GRU, mituiește un oficial de rang înalt, transformat în agent al spionajului rusesc, relatează Radio Europa Liberă.

Din filmare se vede cum , în timpul unei întâlniri între doi bărbaţi, într-o parcare, spionul și sursa sa intră într-o maşină, apoi presupusul agent de informaţii rus îi dă o pungă de plastic agentului sârb.

Oficialul lasă punga într-o maşină parcată, apoi intră, alături de presupusul spion GRU, într-o cafenea din apropiere.

Ulterior, bărbatul identificat drept un „agent sârb” merge înapoi la maşină și scoate un plic cu bani din punga de platic. Redactorii Radio Europa Liberă precizează că nu au putut stabili autenticitatea filmării sau data la care a fost făcută înregistrarea.

Dar potrivit jurnalistului Christo Grozev, unul dintre bărbaţi este, într-adevăr, un membru GRU, diplomatul rus Georgy Viktorovich Kleban. Grozev spune că l-a identificat folosind un software de recunoaştere facială. Mai mult, spune Grozev, Kleban ar avea legături și cu Spetznaz, divizia de trupe speciale, o ramură militarizată a GRU.

Filmul întâlnirii a fost publicat de pe un cont-fantomă, fără urmăritori pe Youtube şi Twitter, deschis special pentru asta, pe 17 noiembrie. Pentru a atrage atenția, utilizatorul a etichetat mai multe trusturi media, de la unele locale sau din regiune până la CNN.

„Spionii ruşi corup Serbia. Acest este un film în care Georgy Viktorovich Kleban, un membru al poliţiei militare ruseşti plăteşte un agent sârb, un înalt oficial sârb. Kleban lucrează la ambasada Rusiei la Belgrad”, este textul care însoțește filmul.

Un alt element în sprijinul autenticității filmării este faptul că în cartierul Zemundin Belgrad, unde se spune că a avut loc întâlnirea, există cafeneaua în care intră cei doi bărbați din filmare, potrivit digi24.ro.