USS Gabrielle Giffords, o navă de luptă navală rapidă, a părăsit San Diego la începutul lunii septembrie, ducând la bord noua rachetă navală a Marinei SUA , Naval Strike Missile, și un elicopter-dronă care ajută la depistarea din timp a pericolelor.

Naval Strike Missile este singura rachetă de mare precizie cu rază lungă de acțiune, cu capabilități de atac al unor ținte terestre și maritime foarte bine apărate și o capacitate avansată de a se deplasa spre țintă fără a fi detectată. Astfel, se poate apăra de orice atac inamic, potrivit lui Raytheon, principalul său creator.

Aceste arme vor crește letalitatea Marinei SUA, potrivit lui John Fage, purtător de cuvânt al celei de-a treia flote a Marinei, care a și confirmat acțiunea desfășurată de Statele Unite.

Pentagonul construiește o forță militară care poate opera pe o bază mai durabilă și are o șansă mai bună de a lupta și de a supraviețui atacurilor mortale”, a spus Rand Corp, referindu-se la atacurile navelor, aeronavelor și rachetelor amasate de Armata Populară de Eliberare a Chinei pentru a controla anumite părți din Pacific.

Atât China, cât și SUA se învinovățesc reciproc pentru militarizarea rapidă a Mării Chinei de Sud, una dintre cele mai contestate zone din lume. Mai multe țări revendică părți din regiune, dar Beijingul este de departe cel mai expansiv, acoperind majoritatea mării.

Începând cu anul 2015, guvernul chinez a încercat să își susțină poziția conform căreia Marea Chinei de Sud îi aparține aproape în totalitate și a spus că exercițiile repetate ale Marinei SUA în regiune le demonstrează de ce este necesar să își apere interesele. „ Cum am putea să nu construim arme de apărare în fața navelor puternic armate și a aeronavelor militare?”, a declarat ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, în luna iunie.

Cu toate că Marina SUA nu a declarat în mod oficial unde se îndreaptă Gabrielle Giffords, se speculează că spre Singapore.