Evenimentul Zilei > Actualitate > Suntem în pragul dezastrului. Nu mai avem scăpare. Cauzele care ne omoară lent nu mai pot fi stăvilite
Suntem în pragul dezastrului. Nu mai avem scăpare. Cauzele care ne omoară lent nu mai pot fi stăvilite

Suntem în pragul dezastrului. Nu mai avem scăpare. Cauzele care ne omoară lent nu mai pot fi stăvilite

Peste două milioane de oameni au murit din cauza secetei sau a caniculei, în ultimii 50 de ani, spun reprezentanții Organizației Meteorologice Mondiale. Dezastrele naturale au provocat pagube de peste 3 trilioane și jumătate de dolari şi nimeni nu face nimic deocamdată.

OMM anunţă că dezastrele naturale lovesc lumea de până la 5 ori mai des decât în ​​anii 70. Peste 91% din decesele raportate au avut loc în țările în curs de dezvoltare.

Organizația OMM vine cu cea mai complexă analiză realizată până în prezent cu privire la mortalitatea și pierderile economice cauzate de dezastre naturale. Specialiștii au analizat peste 11.000 de dezastre în perioada 1979-2019. Iar în ultimii 50 de ani pericolele care au dus la cea mai mare pierdere umană au fost secetele, furtunile, inundațiile și temperaturile extreme.

Mai multe dezastre meteorologice, costuri uriaşe şi decese

Seceta severă din Etiopia din 1983, unde și-au pierdut viața peste 300.000 de oameni. Uraganul Katrina din 2005, care a condus la pagube de peste 163 de miliarde de dolari. Pe plan financiar, în anii 70′, pierderile au fost de 175 de miliardede dolari, iar în 2010 au fost înregistrate peste 1,30 trilioane de dolari.

Detaliul raportului trage un semnal de alarmă pentru guverne, căci, conform studiului, 91% dintre cele 2 milioane de decese, au avut loc în țări care se află în curs de dezvoltare.

„Numărul extremelor climatice crește și vor deveni mai frecvente și mai severe în multe părți ale lumii”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

„Asta înseamnă mai multe valuri de căldură, secetă și incendii de pădure precum cele pe care le-am observat recent în Europa și America de Nord”, a spus Taalas.

Dezastrele vor fi şi mai mari, avertizează experţii

„Avem mai mulți vapori de apă în atmosferă, ceea ce exacerbează precipitațiile extreme și inundațiile mortale. Încălzirea oceanelor a afectat frecvența și zona de existență a celor mai intense furtuni tropicale”.

Și să nu uităm de incendiile de anul acesta. Ne amintim de insula Evia, în care au ars peste 50.000 de hectare de pădure. Sau de incendiile din Siberia, unde peste 800.000 de hectare de pădure s-au făcut scrum, în această vară.

Tehnologia, tehnica modernă folosită pentru prevenirea acestor dezastre sau chiar în acțiunile de salvare a făcut ca numărul victimelor să scadă. De la 50.000 în anul 1970, la aproximativ 18 000, în 2010. Chiar dacă costurile sunt mai mari, pagubele sunt mai mici, spune reprezentantul pentru reducerea riscurilor de dezastru din cadrul Oraganizației Meteorologice Mondiale.

“Am menționat, vestea bună este că se salvează mai multe vieți din cauza avertizării timpurii îmbunătățite și a acțiunii timpurii. Vedem acest lucru de la Golful Mexic până la Golful Bengal din întreaga lume. Și asta datorită progreselor în meteorologie, satelit imagini, o guvernare puternică a riscurilor”, spune Mami Mizutori, reprezentant pentru reducerea riscurilor de dezastru, potrivit thehill.