Evenimentul ZileiSportSuntem excluși! Sportul românesc, în genunchi. E cea mai dură lovitură

Suntem excluși! Sportul românesc, în genunchi. E cea mai dură lovitură

Suntem excluși! Sportul românesc, în genunchi. E cea mai dură lovitură
Criza din sportul românesc continuă de ani buni, cauzele fiind multiple și perpetuate indiferent de guvernare. Joi, România a mai primit o veste teribilă în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokio, din 2021.

România nu numai că bifează un bilanţ tot mai slab, de la o ediţie la alta, și o apariție mai degrabă ștearsă la Jocurile Olimpice, chiar și la sporturile unde altădată făceam legea. Mai nou, pierde şi din puţinele medalii pe care le-a luat, la ultimele participări.

La Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, delegaţia tricoloră a încheiat evenimentul cu două medalii de aur, 5 de argint şi două de bronz.  Acum, după o decizie dură venită astăzi, România a rămas cu 2 medalii de aur, 4 de argint şi una de bronz. Iar asta pentru că la 8 ani distanţă, s-a dovedit că halterofilii Răzvan Martin şi Roxana Cocoş au trişat, folosind substanţe interzise! Verdictul a fost dat de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO).

Drept urmare, Răzvan Martin (categoria 69 kg) trebuie să returneze bronzul cucerit la Londra, în timp ce Roxana Cocoş (categoria 69 kg) va rămâne fără argintul luat în 2012. Drama e că România a mai avut un dopat la JO 2012, tot la haltere, Gabriel Sîncrăian (categoria 85 kg), care însă n-a terminat concursul. L-a terminat, în schimb, la Jocurile Olimpice din 2016, la Rio de Janeiro, unde a luat bronzul. Ulterior însă, a pierdut medalia şi a fost descalificat, deoarece s-a dovedit că s-a dopat din nou, potrivit Adevărul.

Adio halterofili la Tokio

Potrivit regulamentului, naţiunile care au avut 3 sportivi dopaţi la Jocurile Olimpice din 2008 şi 2012, nu pot avea halterofili la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021. Ceea ce va elimina România din această probă, în vara anului viitor.

Probele sportivilor care participă la Jocurile Olimpice sunt păstrate şi reanalizate, periodic, pentru că tehnologia avansează şi, drept urmare, trişorii care au scăpat în momentul concursului pot fi depistaţi, chiar şi după câţiva ani. Ceea ce s-a întâmplat acum în cazul cuplului Martin – Cocoş. Problema dopajului e atât de mare la haltere, încât federaţia care gestionează acest sport a fost ameninţată cu excluderea de la JO 2024, dacă numărul probelor pozitive nu se va micşora.


Accesează: