Evenimentul Zilei > International > „Sunt dezgustat” – susține Scholz, după ce Abbas a comparat masacrele din Palestina cu holocaustul
„Sunt dezgustat” – susține Scholz, după ce Abbas a comparat masacrele din Palestina cu holocaustul

„Sunt dezgustat” – susține Scholz, după ce Abbas a comparat masacrele din Palestina cu holocaustul

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a declarat miercuri „dezgustat” de afirmaţiile preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, care a comparat politica israeliană faţă de palestinieni cu genocidul evreilor comis de Germania nazistă şi condamnat de Israel.

„Din 1947 până astăzi, Israelul a comis 50 de masacre în 50 de oraşe palestiniene (…) 50 de masacre, 50 de holocausturi şi chiar şi astăzi sunt în fiecare zi morţi din cauza armatei israeliene”, a declarat marţi dl Abbas, folosind cuvântul „holocaust” în arabă, într-o conferinţă de presă comună susținută împreună cu Scholz. 

„Cererea noastră este următoarea: noi vrem pace, noi vrem securitate, noi vrem stabilitate (…) trebuie să dezvoltăm o încredere între noi”, a adăugat oficialul palestinian. 

Liderul de 87 de ani, care vine în Germania pentru examene medicale, fusese întrebat despre atentatul de la Jocurile Olimpice de la Munchen, soldat cu moartea a 11 israelieni, comis de un comando palestinian în 1972. 

„Sunt dezgustat de remarcile scandaloase ale preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas„, a scris pe Twitter şeful guvernului german miercuri, adăugând: „Pentru noi, germanii, în mod deosebit, orice relativizare a holocaustului este intolerabilă şi inacceptabilă”. 

„Declaraţii josnice

Scholz a fost el însuşi criticat, în special de opoziţia conservatoare şi de anumite instituții media, pentru că nu a reacţionat imediat la declaraţii în conferinţa de presă, care s-a încheiat imediat după acest răspuns. 

„Abbas relativizează holocaustul…. şi Scholz tace”, titra cotidianul popular „Bild” pe site-ul său de internet. 

Mahmoud Abbas care acuză Israelul că a comis ’50 de holocausturi’ când e pe pământ german nu este numai o ruşine morală, ci şi o minciună monstruoasă (…) istoria nu-l va ierta niciodată”, a reacţionat prim-ministrul israelian, Yair Lapid. 

Dani Dayan, preşedintele Yad Vashem, memorialul israelian al Shoah, a condamnat „declaraţii josnice” şi un „comportament de neiertat la care guvernul german trebuie să răspundă într-un mod adecvat”. 

„Cei care caută pacea (…) nu trebuie să distorsioneze realitatea şi să rescrie istoria”, a comentat şi ministrul apărării, Benny Gantz, care a stat de vorbă în urmă cu câteva luni cu dl Abbas, notează lalibre.be.  

(Traducere Rador)