Evenimentul Zilei > International > Sultanul Erdogan pune piciorul în Sfânta Sofia
Sultanul Erdogan pune piciorul în Sfânta Sofia

Sultanul Erdogan pune piciorul în Sfânta Sofia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut, duminică o vizită simbolică în fosta basilica Sfânta Sofia din Istanbul.

Vizita liderului de la Ankara este prima după controversata reconvertire în moschee a acestui edificiu emblematic, săptămâna trecută.

În timpul acestei vizite de „inspecție”, președintele turc a trecut în revistă lucrările de reconversie din interiorul clădirii, a informat președinția turcă.

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a revocat săptămâna trecută o hotărâre guvernamentală din 1934 care acorda statutul de muzeu Hagiei Sophia.

Imediat ce această decizie a fost făcută publică, președintele Recep Erdogan a anunțat transformarea Hagiei Sophia într-o moschee. Potrivit autorității pentru afaceri religioase (Diyanet), 500 de persoane vor participa la prima rugăciune colectivă, vineri, în interiorul fostei bazilici.

Icoanele creștine care împodobesc interiorul vechii bazilici bizantine vor fi ascunse în timpul rugăciunii, potrivit Diyanet.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al 6-lea, Hagia Sophia este înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul.

Convertită în moschee după capturarea Constantinopolelui de către otomani, în anul 1453, a fost transformată în muzeu, în 1934, de către liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, care dorea „să o redea omenirii”.

Decizia de a readuce fosta bazilică la cultul musulman a atras critici în străinătate, în special în Grecia, țară care urmărește îndeaproape soarta moștenirii bizantine din Turcia. Papa Francisc a spus că este „foarte întristat” de această reconvertire.

Un lucru pare totuși să-i scape președintelui Erdogan, după cum va scăpa și majorității credincioșilor care, pe 24 iulie, se vor buluci cu siguranță la prima rugăciune musulmană săvârșită în basilică după 1934: schimbarea destinației unei clădiri, indiferent care, nu va putea șterge niciodată cea dintâi destinație a sa, pentru care a fost concepută și construită.

Săptămâna trecută, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a exprimat profundul regret față de decizia Ankarei de a transforma Sfânta Sofia din muzeu în moschee, în pofida apelurilor bisericilor ortodoxe și ale reprezentanților a numeroase state, organizații religioase și civice.

 

Foto: Președinția turcă

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: