Statutul Sfintei Sofia. Reacția Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse

Statutul Sfintei Sofia. Reacția Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a exprimat, vineri, profundul regret față de decizia Ankarei de a transforma Sfânta Sofia din muzeu în moschee, în pofida apelurilor bisericilor ortodoxe și ale reprezentanților a numeroase state, organizații religioase și civice.

Biserica Rusă își exprimă speranța că autoritățile turce vor depune eforturile necesare pentru a păstra mozaicurile creștine din epoca bizantină, care au supraviețuit în interiorul Sfintei Sofia, și vor asigura accesul pelerinilor creștini la ele, informează Rador.

Reacția Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse vine la o săptămână după schimbarea statutului Sfintei Sofia și după ce Kremlinul a închis de facto dosarul, ceea ce poate explica și caracterul moderat al declarației sinodale comparativă cu cele anterioare ale Patriarhului Kirill și altor înalți ierarhi ruși.

Ea se reduce practic la apelul de a fi respectate promisiunile pe care liderul turc Recep Tayyip Erdoğan le-a făcut omologului său rus Vladimir Putin când l-a sunat luni.

Potrivit Kremlinului, Erdoğan a garantat accesul liber în Sfânta Sofia tuturor vizitatorilor, inclusiv străini, ca și integritatea efigiilor sfinte creştine.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a dat de înţeles că preşedintele Vladimir Putin a fost satisfăcut de explicațiile lui Erdoğan.

Peskov a spus că poziția oficială a Rusiei este că Sfânta Sofia este o chestiune internă a Turciei, dar Putin i-a atras atenţia liderului turc asupra reacții puternice pe care decizia acestuia a produs-o în societatea rusă.

În același timp, autoritățile de la Moscova s-au delimitat de atitudinea Bisericii Ortodoxe Ruse, Peskov subliniind că, deşi statul respectă poziția bisericii, cele două poziții sunt diferite.

Dacă decizia de a redeschide Hagia Sophia pentru rugăciunile musulmane a mulțumit electoratul islamist al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, aceasta i-a permis în special să obțină puncte în rândul ultra-naționaliștilor, de care are tot mai mult nevoie pentru a-și asigura perenitatea pe scena politică.

În spatele re-convertirii celebrei foste bazilici Sfânta Sofia în moschee, acțiune pusă în practică, săptămâna aceasta, de  justiția turcă, se ascunde o lungă luptă politică. Scopul ei, pentru președinte Recep Tayyip  Erdogan, este fidelizarea dreptei țării.

Diplomația rusă a declarat, luni, că transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul este o „afacere internă” a Turciei. O declarație neutră, după criticile Bisericii Ortodoxe Ruse.