Evenimentul Zilei > International > Creștinul Putin: Sfânta Sofia, o afacere internă a Turciei
Creștinul Putin: Sfânta Sofia, o afacere internă a Turciei

Creștinul Putin: Sfânta Sofia, o afacere internă a Turciei

Diplomația rusă a declarat, luni, că transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul este o „afacere internă” a Turciei. O declarație neutră, după criticile Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Noi considerăm că aceasta este o afacere internă a Turciei și nici noi, nici ceilalți nu ar trebui să ne amestecăm”, a declarat adjunctul rus pentru afaceri Externe, Sergei Verșinin, citat de agenția publică RIA Novosti.

„Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenția asupra importanței acestui sit din punctul de vedere al culturii și civilizației mondiale”, a adăugat el.

Aceste declarații vin după ce Biserica Ortodoxă Rusă  și-a exprimat, vineri, regretul că „preocuparea” a „milioane de creștini” nu a fost ascultată de Turcia, după decizia celei mai înalte instanțe administrative turcăe de revoca statutul de muzeu al fostei bazilici Sfintei Sofia.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat apoi că fosta bazilică va fi deschisă rugăciunilor musulmane ca moschee, vineri, 24 iulie.

Decizia autorităților turce a provocat o avalanșă de critici internaționale, de la Washington la Paris, inclusiv de la UNESCO și Grecia, o țară ortodoxă.

O operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care-şi încoronau împăraţii în sfântul lăcaș, Sfânta Sofia este un sit clasat în Patrimoniul Mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu aproximativ 3,8 milioane de vizitatori în 2019, scrie La Presse.

Totuși, preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis, luni, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan nemulţumirea Rusiei faţă de decizia Turciei de a transforma din nou în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia, informează Agerpres.

Liderul de la Kremlin i-a „atras atenţia lui Recep Tayyip Erdogan cu privire la dezaprobarea semnificativă provocată în Rusia de decizia de a schimba statutul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul”, a semnalat preşedinţia rusă într-un comunicat după o discuţie telefonică purtată luni de cei doi lideri.

În această discuţie, conform Kremlinului, Erdogan „a dat explicaţiile relevante şi a semnalat că accesul la acest monument unic al civilizaţiei mondiale va fi garantat pentru toţi, inclusiv pentru cetăţenii străini, şi vor fi prezervate sanctuarele creştine”.