Cristian Pârvan, AOAR: "Nu am auzit pe nimeni să stimuleze munca"
- Adam Popescu
- 13 iulie 2010, 15:09
Remodelarea sistemului fiscal, propusă de ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu, reprezintă o "propunere interesantă, care merită să fie luată în seamă", consideră analistul economic Radu Limpede. Oamenii de afaceri spun că este nevoie de măsuri care să stimuleze munca, nu de măsuri populiste.
Specialiştii se feresc să vorbească despre impactul pe care îl vor avea asupra economiei şi a bugetului reducerea cotei unice la 15% sau micşorarea taxei pe valoarea adăugată, până când nu vor fi făcute proiecţii şi analize.
Însă, crede Radu Limpede, "majorarea salariului minim pe economie poate fi o măsură periculoasă şi inflaţionistă", însă măsurile pe care le are în vedere Vlădescu pentru modificarea sistemului fiscal pot contribui la deblocarea mediului de afaceri.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) este de părere că membrii executivului ar trebui să renunţe la aplicarea unor măsuri populiste de tipul impozitării progresive şi să ia decizii care să stimuleze cu adevărat relansarea economică şi piaţa muncii.
"Mediul de afaceri este bulversat. Este clar că sistemul fiscal este făcut doar pentru a aduna bani la buget, nu pentru a stimula economia. Nu am auzit pe nimeni să stimuleze munca. Domnul ministru doreşte creşterea cu 30% a salariului minim. Pe ce bază? Eu zic să se majoreze cu 40%, sunt mai bun ca domnul ministru, dar pe ce bază să crească? Suntem pe ultimele locuri la productivitate", a declarat pentru evz.ro Cristian Pârvan.
Planurile lui Vlădescu
Sebastian Vlădescu a declarat recent că, din punctul său de vedere, discuţia privind păstrarea sau eliminarea cotei unice este deschisă. Aceasta, în contextul în care actualul sistem fiscal, inclusiv cota unică de 16%, "nu va putea susţine un stat chiar mai puţin social, dar care tot trebuie să facă redistribuire de venituri", a declarat Vlădescu într-un interviu acordat Ziarului Financiar.
"România are mare nevoie să treacă la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, pentru funcţionarea în continuare a statului, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem", a precizat Sebastian Vlădescu.
Ministrul Finanţelor a mai spus că recesiunea va fi mai mare de 1,5% din PIB în 2010, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte.
Dacă impozitul pe profit ar putea fi redus la 15%, iar TVA micşorată anul viitor, Guvernul nu va renunţa la impozitul forfetar.
Salariul minim pe economie ar putea fi majorat cu 30%, la 780 de lei. Ulterior, toate veniturile care vor depăşi această valoare, inclusiv pensiile, vor fi impozitate progresiv.
Sulfina Barbu: "Nu depinde de noi"
O delegaţie a PDL a prezentat reprezentanţilor Ministerului de Finanţe (MF) măsurile de relansare economică şi măsurile fiscale alternative, discutate ieri în biroul permanent al coaliţiei de guvernare.
Preşedintele organizaţiei de femei, Sulfina Barbu, a declarat că ministrul Sebastian Vlădescu susţine introducerea impozitului progresiv pe venituri. De asemenea, cota unică ar putea să dispară. O decizie în privinţa introducerii de noi măsuri fiscale sau modificarea celor deja aprobate va fi luată după ce specialiştii din cadrul MF vor analiza efectele pe care acestea le vor avea asupra economiei şi bugetului de stat, a mai precizat Sulfina Barbu.
"Am predat documentele reprezentanţilor Ministerului de Finanţe. Aşteptăm ca aceştia să facă toate calculele necesare. Ne dorim ca o parte dintre aceste măsuri să intre în vigoare din această toamnă, dar nu depinde de noi", a declarat Sulfina Barbu, după discuţiile de la MF.
Programul privind relansarea economică ar putea fi demarat din această toamnă, în vreme ce noile măsuri ar putea fi aplicate din 2011, potrivit preşedintelui organizaţiei de femei a PDL.