Evenimentul Zilei > International > Suedia: EXPLOZIE a numărului de islamiști RADICALIZAȚI
Suedia: EXPLOZIE a numărului de islamiști RADICALIZAȚI

Suedia: EXPLOZIE a numărului de islamiști RADICALIZAȚI

Numărul islamiștilor radicalizați din Suedia a ajuns, de la 200 în 2010, la „mii” astăzi, au dezvăluit serviciile de informații din această țară.

„Apreciem că numărul lor a ajuns de la câteva sute la câteva mii”, a explicat vineri pentru agenția de presă locală TT șeful serviciilor de informații (Sapo), Anders Thornberg, acesta precizând că situația este „gravă”.

 Și Thornberg, citat de Europe 1, a adăugat: „Este noua normalitate (…), faptul că mediile extremiste se dezvoltă reprezintă o provocare istorică.”

Totuși, șeful Sapo a subliniat că doar unii dintre „miile” de islamiști au atât intenția cât și capacitatea de a pregăti și pune în practică un atac terorist.

În 2010, un raport al Sapo estima că numărul islamiștilor radicalizați din Suedia se ridica la 200. Potrivit lui Thornberg, creșterea spectaculoasă a numărului acestora este cauzată de propaganda ISIS, care a unificat diferitele grupări extremiste islamice.

Potrivit estimărilor oficiale, circa 300 de suedezi s-au alăturat ISIS pentru a lupta în Siria sau Irak din 2012 încoace.