„Succesiunea” germană aruncă în aer UE. Panică la Bruxelles

„Succesiunea” germană aruncă în aer UE. Panică la Bruxelles

În ciuda tuturor crizelor și a problemelor, Uniunea Europeană a reușit să reziste grație tandemului franco-german. Un seism este, însă, iminent, dat fiind că zilele Angelei Merkel în funcția de cancelar al Germaniei sunt numărate.

Succesiunea germană este cea mai mare amenințare la adresa stabilității UE. Uneori alături de Franța, de cele mai mult ori singură, Germania a condus de facto UE în ultimii ani. Numai că Angela Merkel se va retrage curând, Și candidatul cu cele mai multe șanse de a-i lua locul are idei diferite. De pildă, este un critic al fondului de redresare de 750 de miliarde de euro menit să atenueze efectele crizei economice provocate de pandemie.

„Succesiunea” germană, marea necunoscută

Friedrich Merz, favoritul caselor de pariuri în cursa pentru șefia al Uniunii Creștin Democrat, crede că fondul de redresare depășește limitele tratatelor UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mi-a cerut să falsific datele”. Acuzații de mușamalizare la adresa OMS

Merz a criticat adesea zona euro pentru că tinde să devinî o „uniune de transfer”. Mai precis, o uniune în care țările bogate, de exemplu Germania, trebuie să-și salveze  vecinii mai săraci. Mai grav este că Merz a promis că acest plan al UE nu va deveni realitate.

Germania ar putea trece în tabăra țărilor frugale

Merz, un avocat milionar care a fost președinte al BlackRock Germania, este unul dintre cei trei candidați în  alegerile care urmează să-i stabilească înlocuitorul Angelei Merkel.  Se spune adesea despre opiniile sale în ceea ce privește UE că seamănă foarte bine  cele ale reprezentanților  Austriei, Suediei, Danemarcei și Olandei. Cu alte cuvinte, ar putea poziționa Germania alîturi de țările frugale.

„Succesiunea" germană se tranșează în weekend

Pentru a căștiga șefia CDU, Merz trebu

ie să se impună în alegerile de sâmbătă în fața altor doi contracandidați. E vorba de Norbert Rottgen, președintele influentei comisii de afaceri externe a Budestagului, și  Armin Laschet, prim-ministrul regiunii Renania de Nord-Westfalia. Câștigătorul va fi în mod normal candidatul CDU pentru funcția de cancelar la alegerile din septembrie.

Au găsit „comoara lui Churchill”. Se schimbă istoria!

Germania după Merkel

De 16 ani, politica germane, cu bune și cu rele, se învârtește în jurul Angelei Merkel. Angela Merkel  a fost, însîă, și cel mai influent lider al blocului în toți acești ani.

Chiar și în ultimele sale luni, Merkel a jucat un rol cheie în negocierea fondului de redresare. Mai mult, și a impus o abordare  pragmatică în discuțiile cu privire la Brexit.

Herfried Munkler, politolog la Universitatea Humboldt din Berlin, consideră că alegerile din CDU vor avea  consecințe în UE. „Modul în care Germania își asumă ponderea în UE se va schimba și acest lucru va avea consecințe de anvergură. Acest rol de intermediar, de mediator - se apropie de sfârșit.”

Herfried Munkler e convins că o victorie a lui Merz ar produce  cea mai mare schimbare. Mai ales că acest candidat spune deschis că Germania trebuie să „învețe limba puterii”, scrie ziarul britanic Express.

Descoperire arheologică „imposibilă”. Se rescrie istoria civilizației umane!