Evenimentul Zilei > International > SUA vor semna un acord cu talibanii, luna aceasta
SUA vor semna un acord cu talibanii, luna aceasta

SUA vor semna un acord cu talibanii, luna aceasta

America va semna un acord cu talibanii, care va condiționa reducerea violențelor în Afganistan, a anunţat vineri secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Potrivit șefului diplomației americane, semnarea protocolului e programată pentru data de 29 februarie. ”Odată (reducerea violenţei) pusă în practică cu succes, semnarea acordului între Statele Unite şi talibanii ar trebui să meargă înainte”, arată Pompeo, într-un comunicat emis după vizita întreprinsă în Arabia Saudită.

Și un lider taliban a menționat anterior aceeași dată, dar și faptul că acordul se va semna la Doha, capitala Quatarului.
Acest acord între SUA şi talibani, ar marca o etapă importantă în conflictul din Afganistan vechi de 18 ani. Înaintea semnării acordului trebuie să fie activ un armistițiu de o săptpmânpă de încetare a focului. Ultimul atac taliban împotriva armatei afgane a avut loc duminică în nordul ţării.

În comunicatul său, Mike Pompeo menţionează că negocierile interafgane vor începe la scurt timp după semnarea acordului la 29 februarie și ”se vor baza pe această etapă fundamentală pentru a se ajunge la o încetare a focului completă şi permanentă şi la o viitoare foaie de parcurs în Afganistan”.

Sursa:  Agerpres

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: