Evenimentul Zilei > International > SUA trimite drone de supraveghere deasupra Siriei. Urmează posibile raiduri aeriene împotriva țintelor controlate de Statul Islamic pe teritoriul sirian
SUA trimite drone de supraveghere deasupra Siriei. Urmează posibile raiduri aeriene împotriva țintelor controlate de Statul Islamic pe teritoriul sirian

SUA trimite drone de supraveghere deasupra Siriei. Urmează posibile raiduri aeriene împotriva țintelor controlate de Statul Islamic pe teritoriul sirian

SUA sunt pe punctul de a trimite avioane spion şi drone deasupra Siriei pentru a-i repera pe jihadiştii ultra-radicali şi a pregăti terenul pentru eventuale lovituri aeriene, a declarat luni un înalt responsabil american pentru AFP.

Conform acestui responsabil, care a furnizat informaţia sub protecţia anonimatului, aparatele de zbor vor avea drept sarcină să ajute Pentagonul să aibă o vedere de ansamblu a poziţiilor combatanţilor Statului Islamic (SI), o grupare islamistă sunnită foarte violentă care a cucerit regiuni din Siria şi Irak.

The Wall Street Journal a fost primul care a publicat această informaţie luni, precizând că zborurile ar urma să înceapă „în curând”.

SUA au lansat circa o sută de lovituri aeriene asupra poziţiilor SI din nordul Irakului de la 8 august pentru a opri avansul grupării şi a-i proteja pe americanii prezenţi în ţară. Execuţia jurnalistului american James Foley de către jihadişti a ridicat imediat întrebarea privind eventuale lovituri americane în Siria, unde SI se luptă cu forţele regimului Bashar al-Assad şi cu alte grupări islamiste.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat însă luni că preşedintele Barack Obama „nu a luat o decizie” asupra acestui subiect.

Sub protecţia anonimatului, mai mulţi responsabili americani indică însă că SUA nu au nicio intenţie să solicite autorizaţie de survol autorităţilor siriene sau să-şi coordoneze eventualele tiruri aeriene cu acestea, contrar solicitării Damascului, notează AFP.

Ziarul francez Le Figaro scria încă de săptămâna trecută că strategii americani văd acum frontul sirian și cel irakian ca pe un singur câmp de luptă, ceea ce deschide perspectiva unor raiduri aeriene și asupra țintelor controlate de Statul Islamic în Siria. Regimul de la Damasc a cerut însă operațiuni comune împotriva teroriștilor, ceea ce e puțin probabil. De altfel, astăzi, forţele aeriene din Siria au efectuat zeci de raiduri ţintind cu precizie poziţii ale jihadiştilor  în provincia Deir Ezzor (est), a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), citat de AFP, preluată de Agerpres.

''Este pentru prima dată de la preluarea controlului aproape în totalitate de către Statul Islamic asupra provinciei Deir Ezzor când avioane multirol întreprind raiduri atât de masive şi precise împotriva posturilor şi barajelor Statului Islamic în Deir Ezzor'', a afirmat OSDH, precizând că avioanele au ''efectuat douăsprezece raiduri marţi în toată provincia, dar mai ales asupra unei tabere de antrenament a SI în satul Shmeitiye'', în vestul provinciei.

Acest atac masiv survine la o zi după anunţul Damascului că doreşte să coopereze cu comunitatea internaţională, inclusiv cu Washingtonul, pentru a lupta împotriva jihadiştilor, subliniind totodată că orice lovitură aeriană pe teritoriul sirian trebuie să aibă loc în cooperare cu Damascul, în caz contrar existând riscul de a fi considerată drept ''o agresiune''.

La jumătatea lunii iulie, Statul Islamic a cucerit aproape toată provincia Deir Ezzor, bogată în petrol, alungându-i pe rebeli şi pe aliaţii lor din Frontul Al-Nosra. Regimul sirian controlează însă jumătate din capitala provinciei, precum şi aeroportul şi câteva sate din jur.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.