Participanți de la nivel internațional au fost invitați, la cererea președintelui Petro Poroșenko, ieri, la scurt timp după ce o bombă amplasată sub mașina jurnalistului Pavel Sheremet, un reporter de investigații premiat, l-a ucis pe bărbat în centrul capitalei, scrie EUObserver.

Khatia Dekanoidze, șeful poliției naționale ucrainene, a declarat, aseară, că ea deja s-a întâlnit cu experți criminaliști ai FBI, pentru a crea o forță specială. Crima a șocat Ucraina și a avut ecouri la Bruxelles și Washington. Serviciul de externe al UE a anunțat că va avea loc o investigație „rapidă și transparentă” pentru a fi aduși în fața justiției cei responsabili de această crimă.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a promis „sprijin pentru o anchetă completă și imparțială care să-i aducă în fața instanței pe cei responsabili”.

Amnesty International și Human Rights Watch, ca și OSCE, au cerut, de asemenea, o investigație corectă. „Aatacul asupra jurnalistului este o crimă hidoasă, o gravă încălcare a libertății de expresie. Moartea lui Pavel Sheremet trebuie investigată cu imparțialitate și independent”, a spus Denis Krivosheev din Amnesty.

Sheremet a fost un jurnalist născut în Belarus, care a lucrat pentru Pravda din Ucraina, un site de investigații jurnalistice, care a publicat articole acuzatoare la adresa autorităților ucrainene și a invaziei Rusiei din estul Ucrainei. Cele mai recente postări pe blog ale sale se refereau la corupția oligarhilor ucraineni și la crimele batalioanelor de voluntari ucraineni. El a mai fost bătut și amenințat în Belarus și Rusia și a fugit în Ucraina de teamă pentru viața sa. A câștigat premii pentru munca sa din partea Comisiei pentru Protecția Jurnaliștilor, un ONG din New York, și din partea OSCE.