Anunțul a fost făcut după ce secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, s-au întâlnit vineri în cadrul reuniunii Comisiei strategice de parteneriat SUA-Ucraina de la Washington DC.

Cele trei grupuri de lucru planificate includ un subiect axat pe securitate, unul privind statul de drept și problemele umanitare, iar cel de-al treilea în domeniul economiei și energiei, au declarat cele două părți într-o declarație comună emisă de către Departamentul de Stat al SUA.

Grupurile de lucru vor avea loc în mod regulat pentru a discuta domeniile de interes comun și pentru a promova obiective comune, au afirmat aceștia.

Statele Unite și-au confirmat angajamentul de a menține sancțiunile împotriva Rusiei, sancțiuni legate de comportamentul acesteia din urmă cu privire la Ucraina, în timp ce Ucraina a reafirmat faptul că aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) rămâne o prioritate strategică.

Rusia nu a răspuns încă la acest anunț.

Relațiile dintre Kiev și Moscova au început să se deterioreze de la începutul anului 2014 din cauza problemelor legate de peninsula Crimeea, cât și de conflictele armate din estul Ucrainei. Cele două părți au instituit sancțiuni de o manieră reciprocă, în timp ce Statele Unite au instituit și sancțiuni împotriva unor persoane și entități din Rusia. De asemenea, Moscova a acuzat Ucraina de acțiuni neprietenoase împotriva cetățenilor și entităților rusești.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat de asemenea că ar putea impune o nouă rundă de sancțiuni Rusiei, legată de presupusa implicare a acesteia din urmă în atacul cu substanțe toxice asupra unui fost spion rus aflat în Marea Britanie, atac care a avut loc în luna martie.