Evenimentul Zilei > International > SUA și Rusia promit să strângă rândurile contra Statului Islamic
SUA și Rusia promit să strângă rândurile contra Statului Islamic

SUA și Rusia promit să strângă rândurile contra Statului Islamic

John Kerry, secretarul american de Stat, s-a întâlnit, ieri, la Moscova cu omologul rus, Serghei Lavrov și a declarat, optimist, la final, că discuțiile au fost „productive”.

 

Încetare „fragilă” a ostilităților

„Am discutat azi, pe larg, cu ministrul Lavrov despre Siria și Ucraina”, a anunțat Kerry pe Twitter, adăugând că a fost un dialog productiv cu un „partener important”. Anterior, Kerry declarase că o încetare „fragilă” a luptelor în Siria a „adus unele progrese”, adăugând că vrea să vadă o încetare a luptelor și mai multe ajutoare umanitare în zonă. Kerry urma să se întâlnească, aseară, și cu liderul de la Kremlin, pentru a aborda problema plecării de la putere a liderului sirian, Bashar al-Assad. „Este corect să spunem că acum trei săptămâni foarte, foarte puțini oameni credeau într-o posibilă încetare a focului în Siria”, i-a spus Kerry lui Lavrov.

Pe de altă parte, forţele guvernamentale siriene au intrat, ieri, în Palmira, încercând să elibereze oraşul din mâinile jihadiştilor. Trupele au ajuns în „inima” Palmirei, orașul istoric, ocupat de Statul Islamic în mai 2015.

Bătălia pentru Palmira

Susţinută de aviaţia rusă, armata siriană a început, în 7 martie, o bătălie pentru preluarea controlului asupra oraşului antic. Lupta este crucială pentru regim întrucât recucerirea Palmirei i-ar permite să preia controlul asupra deșertului sirian și să ajungă mai la est de frontiera cu Irakul, controlată de jihadişti.