Evenimentul Zilei > International > SUA și Europa, în dilemă: să susțină un lider considerat dictator, dar ales, sau o lovitură de stat a armatei?
SUA și Europa, în dilemă: să susțină un lider considerat dictator, dar ales, sau o lovitură de stat a armatei?

SUA și Europa, în dilemă: să susțină un lider considerat dictator, dar ales, sau o lovitură de stat a armatei?

Cu toate crizele din Orientul Mijlociu, adminsitrația Obama se consola cu ideea că un stat NATO are un conducător pe care se poate baza, ales democratic, și în care SUA pot avea încredere: președintele Turciei.

Nici nu mai contează cum se va termina această criză, important este că toată această încredere și siguranță a fost spulberată. Până vineri seara, oficialii americani credeau că Erdogan este foarte stăpân pe situația din țara sa. A făcut „curățenie” în sistemul judiciar, a trimis la închisoare ofițeri sfidători, acum trei ani, și a instalat succesori de încredere, a reprimat opoziția și presa. 

Așa cum spunea un diplomat important american, vineri seara, nimeni nu a mers la muncă ieri, la Casa Alabă, CIA sau Departamentul de Stat așteptându-se să vadă că Erdogan va face apel la rețelele de socializare gen FaceTime pe Iphone-ul său, când, de fapt, el le interzisese, și acum le folosea pentru a chema oamenii în stradă, în apărarea sa, scrie New York Times. 

Deși lovitura de stat se pare că a eșuat, până sâmbătă dimineața, țara a devenit brusc o altă problemă în regiune, într-o reegiune unde loviturile de stat, revoluțiile, problemele nu se mai termină niciodată. 

Cu siguranță, Erdogan va începe „vânătoarea” și pedepsirea celor care au pus la cale complotul, pentru că i-au contestat autoritatea, dând emoții aliaților. 

Lovitura de stat este, în sine, o dilemă pentru guvernele SUA și europene – să susțină o lovitură de stat nedemocrată sau un lider tot mai nedemocrat? spune Richard N. Haass, președintele Consiliului pentru Relații Externe. Statele occidentale se bazează pe Turcia în lupta contra Statului Islamic, pentru a opri valul de imigranți din Siria și pentru a găzdui bazele militare ale NATO. 

pentru mulți în Wadhinton dilema este însoțită de întrebarea dacă Turcia va fi sau nu un partener de încredere în lupta cu Statul Islamic, o gazdă binevoitoaree pentru forțele americane și un jucător stabil în cel mai volatil colț al lumii. 

Oficialii americani spun că următoarele 24-48 de ore sunt cruciale pentru a determina dacă lovitura de stat va avea sau nu repercursiuni. Spre deosebire de alte lovituri de stat din Turcia, desfășurate fără vărsare de sânge, aceasta nu implică neapărat sprijinul cetățenilor, care pare a fi divizat pe problema intervenției militare.