Evenimentul Zilei > International > SUA sfidează Rusia și China! Miscări de trupe pe continentul african
SUA sfidează Rusia și China! Miscări de trupe pe continentul african

SUA sfidează Rusia și China! Miscări de trupe pe continentul african

Pentagonul a anunțat o primă ajustare a prezenței forțelor americane pe continentul negru.

La ora actuală, șeful Pentagonului, Mark Esper, efectuează o revizuire a teatrelor de operațiuni în care forțele americane sunt angajate în prezent pe baza priorităților definite de strategia de apărare națională a Statelor Unite, dezvăluită în ianuarie 2018.

Potrivit acestui document, principala prioritate pentru forțele americane trebuie să fie „concentrarea pe provocările pe care le reprezintă China și Rusia, misiunile de contra-terorism (și contra-insurgență) ocupând locul doi.

Astfel, două comandamente regionale sunt vizate de această ajustare: US CENTCOM (Asia Centrală și Orientul Mijlociu) și US AFRICOM (Africa).

Evident, având în vedere importanța sprijinului acordat de forțele americane Operațiunii Barkhane în domeniile alimentării aeriene, transportului aerian și, mai ales a informațiilor, această revizuire a Pentagonului este văzută cu o anumită îngrijorare la Paris.

De aici și recenta vizită a ministrului francez al Armatelor, Florence Parly, la Washington, pentru a-l convinge pe șeful Pentagonului să mențină acest sprijin. În caz contrar, ritmul operațional al Forței Barkhane ar fi încetinit (cu excepția cazului în care europenii vor lua locul americanilor în transport și realimentare în zbor), estimează experți ai Zone Militaire.

Oricum ar fi situația, săptămâna aceasta Pentagonul a anunțat că va înlocui o brigadă de infanterie aparținând Diviziei 101 aeropurtată, actualmente desfășurată în Kenya, în cadrul East African Response Force (după atacarea unei baze americane de către jihadiști somalezi, luna trecută), cu „1st Security Force Assistance Brigade” (SFAB).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE