„Această exploatare a morții lui Floyd de către Partidul Comunist Chinez, pentru a-și justifica respingerea autoritară a demnității umane, pune din nou în lumină adevărata lui față”,  a declarat Mike Pompeo (foto) , șeful diplomației americane.

„Ca în cazul tuturor dictaturilor din istorie, nicio minciună nu este prea obscenă atâta timp cât servește setei de putere a partidului”, a continuat Pompeo, afirmând că „contrastul” dintre cele două țări este sclipitor.

„Presa noastră liberă acoperă toate evenimentele de la început până la sfârșit, astfel încât întreaga lume să înțeleagă ce se întâmplă”, a subliniat secretarul american de Stat.

China a denunțat „maladia cronică” a rasismului în Statele Unite și a subliniat ceea ce consideră a fi o politică „de dublu standard” din partea primei puteri mondiale.

La începutul acestei luni, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe, a făcut în special legătura dintre violența din Statele Unite și cea care a zguduit anul trecut regiunea chineză semi-autonomă din Hong Kong.

„De ce Statele Unite îi tratează pe susținătorii violenței și așa-numitei independențe din Hong Kong ca pe eroi, în timp ce îi califică drept violenți pe cei care denunță rasismul”, a întrebat el.

Relațiile dintre Washington și Beijing au cunoscut noi tensiuni după ce SUA au criticat așa-zisa lege de siguranță națională pe care China vrea să o aplice la Hong-Kong, denunțând că este un paravan pentru un control și mai sever al Chinei continentale asupra fostei colonii britanice.

Președintele Donald Trump a declarat că va retrage Hong Kongului statutul de zonă comercială privilegiată de care se bucură la Washington.

Tot sâmbătă, mii de protestatari au marșăluit la Washington, capitala federală a Statelor Unite, în timp ce țara se pregătește de a  12-a zi consecutivă de mitinguri împotriva discriminării rasiale și a metodelor poliției americane după moartea lui George Floyd.

Câteva sute de soldați în uniformă, majoritatea purtând veste antiglonț și scuturi, au fost coborâți din șase autobuze în incinta  Casei Albe, sâmbătă dimineață, potrivit Reuters.

Autovehicule militare Humvee era parcate pe străzile orașului.

Un al doilea serviciu comemorativ a fost organizat, sâmbătă, pentru George Floyd, în Carolina de Nord, unde s-a născut.

Sute de oameni s-au adunat la o biserică din Raeford pentru a-i aduce un omagiu în cadrul unei ceremonii televizate iar un serviciu funerar privat pentru familie era prevăzut tot în cursul zilei de sâmbătă.

În fața indignării opiniei publice pentru moartea lui George Floyd, municipalitatea democrată din Minneapolis și guvernanții democrați din California și New York au anunțat că vor interzice anumite practici ale poliției identice ca cele folosite împotriva lui George Floyd.