Anunțul liderului de la Casa Albă vine înainte cu câteva zile de alegerile prezidențiale din Polonia.

Donald Trump  își afișează astfel susținerea pentru președintele nationalist polonez Andrzej Duda, care este pe cale să obțină un al doilea mandat.

Președintele american, care întreține relații foarte tensionate cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a confirmat că dorește să reducă drastic numărul soldaților americani staționați în Germania.

Într-un contrast puternic, Trump a insistat asupra bunelor sale relații cu președintele polonez Andrzej Duda.

„Ne vom reduce forțele în Germania. Unii se vor întoarce, alții vor pleca în alte locuri, dar Polonia va fi unul dintre aceste alte locuri din Europa”, a declarant liderul de la Casa Albă, în cadrul conferinței de presă comune.

Donald Trump nu a oferit detalii privind numărul de soldați în cauză sau cu privire la calendarul acestei relocări de trupe.

La rândul său, președintele polonez a dat asigurări că i-a cerut lui Donald Trump „să nu retragă trupele americane din Europa”, pentru a păstra „securitatea continentului”,  în timp ce și-a exprimat dorința de a primi mai mulți soldați americani în Polonia.

Decizia de a retrage parțial trupele americane din Germania a sporit tensiunile dintre Washington și aliații săi europeni din cadrul NATO.

Donald Trump și-a lăudat „prietenul” polonez, primul lider străin invitat la Casa Albă după primele măsuri de izolare legate de pandemia Covid-19 din Statele Unite.

„Polonezii îl consideră un om grozav”, a spus Trump, spunând că președintele Poloniei face „o muncă fantastică” în țara sa.

„Nu cred că are nevoie de ajutorul meu”, a adăugat Trump, respingând acuzațiile de ingerință în procesul democratic polonez.

În căutarea unui al doilea mandat, Duda, candidatul partidului Drept și Justiție (PiS) a fost mult timp favorit, dar a pierdut din viteză în ultimele săptămâni.

Principalul său rival, primarul centrist și eurofil din Varșovia, Rafal Trzaskowski, este acum la același nivel cu Duda în sondaje pentru prezidențialele din 28 iunie.

De când se află la Casa Albă, Donald Trump a atacat în mod regulat Germania, acuzându-o că nu și-a îndeplinit obligații financiare față de NATO și că nu a investit suficient în capacitățile sale militare, în timp ce a criticat Berlinul pentru implicarea sa în proiectul rus Nord Stream 2, precum și pentru politica sa comercială, care ar fi în detrimentul Statelor Unite.