Evenimentul Zilei > International > SUA: Mitt Romney a câştigat primarele din Illinois şi se distanţează de contracandidaţii săi
SUA: Mitt Romney a câştigat primarele din Illinois şi se distanţează de contracandidaţii săi

SUA: Mitt Romney a câştigat primarele din Illinois şi se distanţează de contracandidaţii săi

Posturile de televiziune CNN şi Fox News au anunţat că Mitt Romney a câştigat în Illinois, cel de-al 20-lea stat din cele 32 care s-au pronunţat în cadrul cursei pentru învestitura republicană, în vederea prezidenţialelor din noiembrie.

Considerat, în ultimele luni, favorit la învestitura partidului său, Mitt Romney, în pofida unei organizări bine puse la punct şi cu mai multe fonduri decât rivalii săi, nu a reuşit până în prezent să-i administreze o lovitură decisivă ultraconservatorului Rick Santorum, principalul său adversar.

Victoria obţinută, ieri, îl va ajuta să imprime un nou elan campaniei sale, după ce săptămâna trecută în sudul SUA, Alabama şi Mississippi au revenit rivalului său. Romney a ieşit pe pozţia a treia în ambele state, fiind devansat şi de fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich.

Pentru a obţine învestitura în cadrul convenţiei republicane, prevăzută să se desfăşoare la sfârşitul lui august, în localitatea Tampa, din Florida, un candidat trebuie să strângă 1.144 delegaţi desemnaţi stat după stat în diferite scrutinuri.
"Le mulţumim locuitorilor din Illinois pentru victoria extraordinară", a spus Romney suporterilor săi din Chicago. "Alegerile înseamnă să avem mai multe opţiuni. Astăzi, sute de mii de oameni din statul Illinois s-au alăturat milioanelor de oameni din această ţară, susţinând aceeaşi cauză", a mai spus el.
După numărarea a 99% dintre voturi, Romney este în faţa lui santorum cu 47% faţă de 35%. Congressmanul de Texas Ron Paul s-a clasat pe locul al treilea, cu 9% dintre opţiunil, în timp ce Newt Gingrich are 8%.
După această victorie, Romney a obţinut cel puţin 41 din cei 54 de delegaţi din Illinois,ajungând astfel la un total de 562, potrivit estimărilor CNN: Santorum este al doilea, cu 249, Gingrich are 137, iar Paul 69. 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News