Evenimentul Zilei > International > SUA îl acuză pe directorul OMS că a fost „cumpărat” de China
SUA îl acuză pe directorul OMS că a fost „cumpărat” de China

SUA îl acuză pe directorul OMS că a fost „cumpărat” de China

Potrivit presei britanice, această declarație a fost făcută de șeful diplomației americane, Mike Pompeo, aflat marți într-o vizită la Londra.

Declarațiile lui Mike Pompeo urmează linia dură stabilită de președintele Statelor Unite la adresa Organizației Mondiale a Sănătății, estimată de  liderul de la Casa Albă că duce o politică de servitute față de China, după declanșarea pandemiei Covid-19, al cărui epicentru este orașul Wuhan, situat în centrul Chinei.

Secretarul american de stat american, Mike Pompeo, l-a acuzat, marți, pe directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, că a fost „cumpărat” de guvernul chinez, afirmă, miercuri,  două ziare britanice.

Potrivit Times și Daily Telegraph, ministrul american de Externe a făcut această declarație marți dimineață, la Londra, în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu parlamentarii britanici, ambele ziare citând comentarii raportate de participanți.

Potrivit acestor surse, Mike Pompeo a estimat că eșecurile OMS, o organizație „politică”, mai degrabă decât una bazată pe știință, au antrenat  „decese britanice”.

Marea Britanie a înregistrat oficial peste 45.000 de decese cauzate de virusul SARS-CoV-2.

„Când lucrurile au început să se miște, în cel mai important moment, când a existat o pandemie în China, dr. Tedros, care a fost … cumpărat de guvernul chinez, nu vreau să spun mai multe, dar  pot spune  că, pe baza unor informații solide, s-a ajuns la un accord”, cu ocazia alegerii domnului Tedros în fruntea OMS, a afirmat șeful diplomației americane, potrivit Daily Telegraph.

„A existat un acord pentru aceste alegeri și când lucrurile au început să se miște ați avut britanici morți, din cauza acordului care a fost făcut”, a adăugat el, potrivit ziarului.

Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei întâlniri găzduite de Henry Jackson Society, un think-tank descris de Times ca fiind un susținător al liniei dure împotriva Beijingului, la două săptămâni după ce Statele Unite au lansat oficial procesul  de retragere din OMS, pe care Washingtonul o acuză că a acționat lent în fața noii pandemii de coronavirus.

„OMS nu este la curent cu  astfel de declarații, dar respingem orice atac la persoană și orice acuzație nefondată”, a declarat pentru Daily Telegraph un purtător de cuvânt al organizației ONU, care a solicitat țărilor să rămână concentrate un pe răspuns în fața pandemiei Covid-19.

În timpul vizitei sale la Londra, după ce guvernul britanic condus de Boris Johnson a decis să excludă gigantul chinez Huawei din rețeaua sa 5G,  într-o schimbare dramatică, secretarul de stat american a cerut lumii să țină piept Chinei.

După vizita sa la Londra, Mike Pompeo a ajuns, miercuri dimineața, la Copenhaga, unde urmează să se întâlnească cu premierul danez Mette Frederiksen și cu omologul său Jeppe Kofod.

 

Foto: Facebook

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: