Evenimentul Zilei > EVZ Special > SUA iau în calcul o nouă invazie în Italia
SUA iau în calcul o nouă invazie în Italia

SUA iau în calcul o nouă invazie în Italia

Washingtonul era îngrijorat de faptul că Moscova ar fi pus mâna pe Europa de Vest.

Pe măsură ce au apărut acuzații că Rusia a manipulat alegerile americane din 2016 pentru a-l pune pe Donald Trump la Casa Albă, unii americani și-au amintit că și Statele Unite au intervenit în alegeri în numeroase țări în timpul Războiului Rece, inclusiv în Chile, Iran și America Centrală.

Unul dintre cele mai notorii exemple este Italia, unde CIA a lansat o campanie agresivă – și de succes – pentru a limita succesul comuniștilor în alegerile din 1948, inclusiv înmânarea unor saci cu bani partidelor politice italiene conservatoare (o tradiție greu recunoscută în politica americană).

Din 1948 până în 1968, CIA a acordat mai mult de 65 de milioane de dolari partidelor și sindicatelor italiene.

Dar, în loc de bani, Statele Unite ar fi putut să trimită în pușcașii marini pentru a da Italiei guvernul pe care America îl dorea.

În 1960, America încă se gândea să folosească forța militară dacă comuniștii preiau puterea în Italia.

Desigur, Statele Unite ar fi răspuns întotdeauna militar dacă armata sovietică ar fi invadat Italia în timpul Războiului Rece.

Rețineți însă diferența: intervenția americană ar fi fost determinată nu de tancurile sovietice, ci mai degrabă dacă comuniștii ar fi preluat puterea printr-o lovitură de stat – sau prin câștigarea alegerilor.

Înțelepciunea lui Eisenhower

În 1954, șefii de stat major au cerut ca, dacă un guvern comunist preia puterea în Italia, „Statele Unite, de preferință în acord cu principalii săi aliați, ar trebui să fie pregătite să ia cea mai puternică măsură posibilă pentru a preveni o astfel de eventualitate. extinzându-se la utilizarea puterii militare”.

Această poziție nu i se potrivea președintelui Dwight Eisenhower, ale cărui experiențe din cel de-al doilea război mondial în calitate de comandant suprem aliat în Europa l-au făcut mai înțelept decât majoritatea în legătură cu menținerea unei alianțe precum NATO.

Eisenhower a avertizat că „nu-și putea imagina nimic mai rău decât utilizarea unilaterală de către Statele Unite a armatei sale pentru a răsturna un regim comunist. Acest lucru pur și simplu nu putea fi făcut decât în ​​comun cu aliații noștri”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric